Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi vuosi lisää peruskouluun? Oppivelvollisuuden pidentäminen maksaisi satoja miljoonia

Jos yleinen oppivelvollisuus alkaisi kuusivuotiaana tai esiopetus viisivuotiaana, se toisi muassaan satojen miljoonien lisälaskun.

Kuluja syntyisi muun muassa uusista tiloista ja niiden ylläpidosta, oppimateriaaleista sekä oppilaiden koulumatkaeduista, laskee Kuntaliitto.

–Lisääntyvä lapsimäärä vaatisi mittavia investointeja, arviolta 300 miljoonaa euroa uusiin tiloihin sekä näiden ylläpitoon arviolta 12 miljoonaa euroa vuodessa, toteaa Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta

Päivärinta lisää, että uusi ikäluokka eli 5-vuotiaat saisi myös koulumatkaetuuden ja 6-vuotiaiden koulumatkaetuuteen tulisi muutoksia.

–Näiden muutosten kustannusvaikutukset olisivat 16 miljoonaa euroa.

Oppivelvollisuuden pidentäminen toisen asteen koulutuksen loppuun lisäisi Kuntaliiton laskelmien mukaan kuluja jopa 183 miljoonaa euroa vuodessa.

Hintaa kerryttäisi erityisesti maksuton oppimateriaali, johon kuluu laskentatavasta riippuen vuodessa 80–114 miljoonaa euroa. Muita kustannuksia tulisi erityisopetuksen ja koulupudokkaiden tukitoimista sekä koulumatkoista ja majoituksesta.

Kuntaliiton laskelmat oppivelvollisuuden laajentamisen lisäkuluista pohjautuvat nykyiseen lakiin sillä poikkeuksella, että 6-vuotiailla oletetaan säilyvän subjektiivinen oikeus esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen.

Peruskoulun kehittämiseen tarvitaan panostuksia, Kuntaliitto vaatii.

Oppivelvollisuuden alkupäätä voitaisiin joustavoittaa ja vahvistaa siten, että kaikki lapset ja nuoret pysyisivät koulutuksessa mukana. Terhi Päivärinnan mukaan Kuntaliitto haluaa nostaa keskusteluun 2010-luvun koulutusleikkausten vaikutukset.

–Tarvitsemme ratkaisun sille, miten koulutukseen tehtyjen leikkausten kielteinen vaikutus opetuksen perusrahoitukseen voitaisiin peruuttaa. Tämä on välttämätöntä kaikille tasa-arvoisen koulutuspolun rakentamiseksi, hän sanoo.

Toisen asteen koulutukseen Kuntaliitto pohtii vaihtoehtona kohdennettuja toimenpiteitä erityisesti pudokkuusvaarassa oleville opiskelijoille.

–Kuntaliiton hallitus tulee ottamaan kantaa oppivelvollisuutta koskeviin laskelmiin ja linjauksiin myöhemmin tämän kevään aikana, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio toteaa.