Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Apulaispormestari Itä-Helsingin koulukohusta: "Helsingissä ei ole yhtään koulua, jonne en omaa lastani laittaisi"

PERUSKOULU Apulaispormestari Pia Pakarinen on ensi viikolla menossa tapaamaan blogikirjoituksen kirjoittanutta itähelsinkiläiskoulun opettajaa ja muita opettajia sekä keskustelemaan koulun määrärahojen riittävyydestä.

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen aikoo vierailla kontulalaisella ala-asteella ensi viikolla. Tapaaminen sovittiin sen jälkeen, kun koulun erityisluokanopettaja Elina Tuomi, 31 oli, avautunut blogissaan sekä Helsingin Uutisten haastattelussa koulun rankasta arjesta

–Löysin blogikirjoituksen jo viime viikonlopun aikana. Otin saman tien yhteyttä opettajaan ja kysyin, että voinko tulla käymään, Pakarinen selvittää.

Tapaaminen koulussa on sovittu ensi viikon tiistaille.

–Ei tässä toimintatavassa mitään dramaattista ole. Minulla on tapana ottaa yhteyttä ja mennä paikan päälle, jos huoli on esitetty, Pakarinen jatkaa.

Pakarinen sanoo viime kesänä tapahtuneen nimityksensä jälkeen käyneensä tutustumassa yli 80 helsinkiläiskoulun ja päiväkodin arkeen.

Yhteensä 7 vuotta kouluissa työskennelleen Elina Tuomen mukaan kouluissa ollaan nyt valtavissa paineissa.

Osa oppilaista ei opi edes perusasioita, opettajat repivät itsestään viimeisiä jaksamisen rippeitä, ja opetusmateriaaleista ja työntekijöiden määrästä nipistetään jatkuvasti.

–Huolettaa, Pakarinen toteaa luettuaan opettajan ajatuksia.

–Siksi onkin tärkeää kuulla nyt niitä, jotka ovat tilanteiden päällä ja mennä ruohonjuuritasolle. En mene tapaamiseen valmiiden ajatusten kanssa, vaan oletan, että heillä on konkreettisia ajatuksia, mitä pitäisi tehdä toisin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala jakaa tänä vuonna helsinkiläiskouluille positiivisen diskriminaation rahaa yhteensä viisi miljoonaa euroa.

Eriytymistä vastaan suunnattua rahaa jaetaan kouluille, jotka toimivat keskimääräistä haastavammilla alueilla. Tämän lisäksi oppilashuollolle ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille osoitetaan reilut 2 miljoonaa euroa. Myös valtio jakaa tasa-arvorahaa.

Yhteensä erityistä tukea tarvitsevien tukemiseen jaetaan Helsingissä tänä vuonna 7,7 miljoonaa euroa. Määrärahalla palkataan kouluihin muun muassa resurssiopettajia ja koulunkäyntiavustajia.

Pakarinen vahvistaa, että myös kyseessä oleva kontulalaiskoulu on saanut pd-rahaa. Eikö se kuitenkaan riitä?

–Se täytyy katsoa ja myös se, mitä tukiresursseja siellä kaivattaisin. Pd-rahan jakaminen on osoittautunut tutkimusten perusteella toimivaksi. Joudumme pohtimaan myös sitä, onko se kaiken kaikkiaan riittävä, Pakarinen pyörittelee.

Pakarisen mukaan nyt on oikea hetki käydä keskusteluita tukien ja määrärahojen riittävyydestä, kun kaupunki on parhaillaan laatimassa ensi vuoden budjettia.

Ajattelen, että Helsingissä ei ole yhtään koulua, jonne en voisi omaa lastani laittaa."

Helsinkiläisopettaja Tuomikirjoittaa blogissaan, että tasa-arvoisesta peruskoulusta on tullut vitsi.

– En ajattele, että siitä on tullut vitsi. Ajattelen edelleen, että Helsingissä ei ole yhtään koulua, jonne en voisi omaa lastani laittaa. Pd-rahalla tasataan eroja, Pakarinensanoo.

Entä mitä koulutuksesta vastaava apulaispormestari sanoo opettajien väsymiseen?

–Se on valtavan haasteellinen tehtävä ja hätähuuto kentältä. Siihen täytyy nyt vastata. Täytyy selvittää, mitä voidaan tehdä ja resurssoida paremmin.

Pakarinen lupaa, että myös poistettaviksi suunniteltujen dokumenttikameroiden säilyttämistä harkitaan.

–On puhuttu, että kamerat korvattaisiin uudella tekniikalla. Kameroista on selvästi tullut symboli, että kenttää ei ole kuultu riittävästi. Niistä on tullut valtavasti palautetta.

Tuomi kertoo blogissaan halunneensa avata koulumaailman haasteita. Tuomi kirjoitti aiheesta sen jälkeen, kun Helsingin Uutiset kertoi (HU 7.4.) itähelsinkiläisen päiväkodin eskariryhmässä tapahtuneesta lasten häiriökäyttäytymisestä ja vanhempien huolesta.

Lue myös: Itähelsinkiläisen koulun opettajan suora tilitys: "Osa oppilaista ei opi edes perusasioita, opettajat repivät itsestään viimeisiä jaksamisen rippeitä"