Sexpo vaatii ympärileikkauksille 18 vuoden ikärajaa – "Leikkauksista kärsivät myös pojat"

Kaikkia lapsia on suojeltava tasa-arvoisesti sukuelinten silpomiselta, vaatii Sexpo-säätiö. Sen mukaan asiaan on tartuttava lainsäädännöllä.

Muun muassa seksuaalineuvontaa tarjoava Sexpo haluaa, että sukuelimiin kohdistuville kulttuurisista, uskonnollisista tai kosmeettisista syistä tehtäville leikkauksille säädetään 18 vuoden ikäraja sukupuolesta riippumatta.

Välttämättömiä, painavista lääketieteellisistä syistä tehtäviä leikkauksia ikäraja ei koske.

Sexpo julkaisi torstaina kannanoton, joka sai virikkeen Suomen kuvalehdessä julkaistusta tekstiiliyhtiö Finlaysonin toimitusjohtajan Jukka Kurttilan haastattelusta.

Kurttila kertoo laittaneensa alulle tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän kansalaisaloitteen. Sen tarkoituksena on kriminalisoida tyttöjen ja naisten silpominen eli ympärileikkaaminen erillisellä lailla.

Pojat eivät mahdu aloitteeseen, heitä ei lehtijutun mukaan voi verrata tyttöihin, arvostelee Sexpo. Säätiön mukaan Suomen kuvalehden jutussa vähätellään suotta poikien kokemia haittoja ja riskejä.

Silpomisen haitat ovat yksilöllisiä, eikä yhtäkään lasta saa altistaa haitallisille ja riskialttiille toimenpiteille. Lasten oikeus kehon koskemattomuuteen ei ole sukupuolen mukaan arvotettavissa, Sexpo huomauttaa kannanotossaan.

Sexpo on työskennellyt vuosia silpomisen haitoista kärsivien poikien ja miesten parissa. Haittoihin kuuluu muun muassa peniksen arpeutumista, tunnon menetyksiä ja virtsaputken ahtaumaa. Vakavia haittoja tai komplikaatioita aiheutuu pojille vuosittain.

Pahimpia poikien sukuelinten silpomisen riskejä ovat peniksen amputaatio ja verenvuodosta johtuva kuolema.

Sexpo katsoo, että tyttöjen sukuelinten silpominen on vakava ongelma, johon pitää puuttua tiukasti. Se ei kuitenkaan yhtään vähennä poikien kokemaa kärsimystä tai lievennä heidän kehoonsa puuttumisen loukkaavuutta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut