Tekoäly tuo kirjastoihin käyttäjien haluamia kirjoja – "Jos alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä alkaa kokoelma muuttua lainausten pohjalta"

Kirjastojen kokoelmat muovautuvat jatkossa sen mukaan, mitä käyttäjät lukevat. Päivi Tuovinen/Arkisto

Kaisa Paastela

Kaupunginkirjaston tuleva logistiikkajärjestelmä lisää lähikirjastojen alueellista vaihtelevuutta. Tulevaisuudessa kirjaston käyttäjien oma toiminta vaikuttaa siihen, millaiseksi kokoelma muodostuu.

Tekoälyä hyödyntävä aineiston logistiikka- ja kellutusjärjestelmä hyödyntää oppii vähitellen, mikä kirja sopii kirjaston profiiliin parhaiten. Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuodesta 2019.

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti Lyngsoe Systemsin IMMS-järjestelmän hankinnasta 10. huhtikuuta.

Järjestelmä mahdollistaa siirtymisen nykyisten lähikirjastojen omista kokoelmista koko Helsingin kaupunginkirjaston yhteen yhtenäiseen kokoelmaan.

–Jatkossa aineistoilla ei ole enää kotipesää, vaan kirja jää palautuksen jälkeen odottamaan lainausta palautuskirjastoon tai niin sanotusti kelluu muuhun sellaiseen kirjastoon, jonka profiiliin se sopii, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen

–Jos alueelle muuttaa esimerkiksi lisää lapsiperheitä, kirjaston kokoelma alkaa vähitellen muuttua automaattisesti heidän lainaustensa pohjalta.

Kirjojen lainaaminen on viime vuosina muuttunut verkkokauppamaiseen toimintaan. Asiakas tekee Helmet-järjestelmän kautta varauksen ja noutaa aineiston valitsemastaan kirjastosta. Tavoitteena on, että uusi logistiikka- ja kellutusjärjestelmä parantaa aineistovarauksiin liittyvää tiedonkulkua ja helpottaa omatoimista kirjojen noutoa.

Säästöjä työaikaan tarvitaan, sillä kirjastojen henkilöstöä siirtyy ensi syksynä avattavaan keskustakirjasto Oodiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kirjastot ostivat satojen eurojen hintaisia videokameroita lainattaviksi – lähes kaikki katosivat 6.3.2018 20:39
  2. Helsingin ensimmäinen ostarikirjasto avautuu tänä vuonna 6.2.2018 19:45
  3. Ajokortti ei jatkossa kelpaa kirjaston automaatilla – uusi EU-asetus syynä 14.1.2018 9:10
  4. Itsenäisyyden juhlavuodesta jäi Helsinkiin muistoksi patsas ja ensi vuonna avautuva kirjasto – summia ei ole laskettu 28.12.2017 19:30
  5. Kuuden kirjaston aukioloajat muuttuvat – itsepalveluna sisään jo aamukahdeksalta 15.12.2017 13:15
  6. Robotti voi korvata lukukoiran keskustakirjastossa – Oodiin hankitaan keinoälyä 27.9.2017 20:05

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut