Konepaja-adressi kerää nimiä hurjaa vauhtia – VR:ää vaaditaan hoitamaan neuvottelut loppuun Bruce Oreckin kanssa

Konepajan Brunon Jakke Nikkarinen vastusti aikoinaan Bauhausin myymälää alueelle. Sen sijaan hän luotti siihen, että Bruce Oreckin konseptilla alueesta tulee kaupunkilaisia ja turisteja kiinnostava tapahtumakeidas ja kulttuurin areena. Nyt alueen kohtalo on epäselvä. Johanna Erjonsalo / arkisto

Kaisa Paastela

Keskustelu Vallilan Konepaja-alueen kohtalosta käy kuumana.

"Konepajan tulevaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta" -nimellä perustettu adressi on keskiviikon aikana kerännyt jo yli 1500 nimeä

–Vaadimme VR:tä noudattamaan oikeudenmukaisen ja terveen liiketoiminnan periaatteita ja saattamaan kauppaneuvottelut päätökseen Bruce Oreckin kanssa jo sovittujen ehtojen pohjalta. Vasta tämän jälkeen voidaan käynnistää neuvottelut uuden ostajaehdokkaan kanssa, allekirjoittajat vaativat.

Adressi perustettiin, kun Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs, Suomeen jäänyt Bruce Oreck kertoi keskiviikkoaamuna Facebookissa pettyneensä Konepajan omistavan VR:n toimintaan.

Oreckin mukaan hän oli halukas ostamaan Vallilan Konepajan päärakennukset ja käyttänyt paljon aikaa sekä vaivaa The Train Factory -nimellä kulkevaan hankkeeseen.

Kaupan hieronta oli Oreckin mukaan VR:n ehdottamalla summalla edennyt jo pitkälle, kun VR äkkiä ilmoitti löytäneensä toisen ostajan ja kehotti Oreckia tarjoamaan uutta hintaa.

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominenvahvisti aiemmin HU:lle, että Konepajalle on ilmaantunut uusi kilpaileva ostaja. Tuomisen mukaan VR ei ole kuitenkaan saanut Oreckilta kirjallista tarjousta kiinteistöstä, joten asia on kesken.

Nyt käydäänkin keskustelua siitä, onko mahdollinen suullinen sopimus velvoittava. Keskusteluissa sosiaalisessa mediassa on näkynyt myös kommentteja siitä, ettei valtionyhtiön pidäkään myydä omaisuuttaan muuhun kuin parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Adressin taustalla oleva Konepaja-liike muistuttaa, että Oreck on ollut alusta asti valmis ottamaan asukkaat ja kaupunkilaiset mukaan konseptin suunnitteluun ja on muutenkin ollut avoin ja yhteistyöhaluinen.

– Nyt VR on myymässä Konepajan keskeisiä rakennuksia tuntemattomalle ostajalle, jonka suunnitelmista ei tiedetä mitään, adressissa ihmetellään.

Bruce Oreck julkaisi vastikään jo uuden Facebook-päivityksen Oreckin mukaan jotkut kommentit syntyneessä keskustelussa ovat olleet liian kovia ja hän toivoo, että suomalaiset ovat edelleen ylpeitä maastaan. Oreck kertoo myös kannustavansa edelleen ulkomaalaisten yritysten ja pääomien tuloa ja sijoituksia Suomeen, kävi VR:n kanssa sitten mitä tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 2. Lapinlahden rantamuuri on niin huonokuntoinen, että se voidaan joutua korjaamaan
 3. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 4. Yllättävä muutos helpottaa pyöräilyä: Helsinki sallii molempiin suuntiin polkemisen osalla yksisuuntaisia katuja
 5. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 14. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 15. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 9. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 12. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 13. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 14. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 15. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.