VR:n Konepajan myynnissä yllätyskäänne – Bruce Oreck pettyi: "Olen käyttänyt satoja tuhansia omia rahojani"

Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck sai kuin saikin konepajansa. Heli Koivuniemi

Mikko Välimaa

VR:n Konepaja-kiinteistön myynti Helsingin Vallilassa törmäsi yllätyskäänteeseen keskiviikkona.

Konepajan ostoa jo pitkään havitellut Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on saanut kilpailijan, joka on jättänyt VR:lleostotarjouksen kiinteistöstä.

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen vahvistaa asian Helsingin Uutisille.

– Olemme saaneet kilpailevan tarjouksen. Koska Bruce Oreck on kuitenkin valmistellut ostoa jo pitkään haluamme antaa hänelle mahdollisuuden tarjouksen tekemiseen, Tuominen sanoi.

Tuominenei halunnut avata kauppaprosessin yksityiskohtia, kuten tarjousajan umpeutumista, vedoten siihen, että asia on kesken.

Bruce Oreckille käänne tuli yllätyksenä.

Oreck julkaisi Facebook-sivuillaan keskiviikkonapitkän kirjoituksen, jossa hänpurkaa pettymystään ja syyttääVR:ää pitkään valmistellun kaupan vesittämisestä.

Oreckin mukaan hän oli valmistellut kiinteistön ostoa lukemattomilla tapaamisilla eri sidosryhmien kanssa kesästä 2017. Hän kirjoittaa käyttäneensä satoja tuhansia euroja omia rahojaan kiinteistön rakennuksen ja tontin maaperän tutkimuksiin sekä suunnitelmiin.

Oreckin mukaan kauppa oli määrä lyödä lukkoon 9. huhtikuuta. Hän kertoo, että pankkirahoitus oli hänen osaltaan kunnossa ja henkilökuntaa oli palkattu hoitamaan työtä.Oreckin näkemyksen mukaan kauppahintaa oli ehdottanut VR, johon hän oli suostunut.

26. maaliskuuta VR kuitenkin Oreckin mukaan ilmoitti, ettei kiinteistöä myydä sovitulla hinnalla eikä VR:ltä tulla kaupantekotilaisuuteen.

– Sen sijaan he halusivat katsoa, saavatko he parempaa hintaa. 17. huhtikuuta minulle ilmoitettiin, että minulla on 48 tuntia aikaa tehdä kiinteistöstä tarjous, tai muuten he myyvät sen jollekin toiselle, Oreck kirjoittaa.

Oreck pitää VR:n toimintaa epäsuomalaisena ja yllätysostajan ilmestymistä kaupan viime metreilläihmeellisenä. Hän kirjoittaa oppineensa tuntemaan suomalaiset ihmisinä, joiden sanaan voi luottaa ja kehottaa ihmisiä tekemään tapauksesta omat johtopäätöksensä.

Tämä ei ole oikein. Tämä ei varmasti ole suomalaista."

– Sadan vuoden ajan Suomi on erottautunut muista kansakunnista maana, jossa ihmiset ovat tehneet sen, minkä ovat luvanneet. Suomi on maa, jossa ihmisten sana on painanut enemmän kuin pala paperia, Oreck purkaa tuntojaan.

– Tämä ei ole oikein. Tämä ei varmasti ole suomalaista, ja jos tämä jatkuu näin, tarkoittaa se sitä, että Suomi menettää jotain paljon arvokkaampaa kuin minkä tahansa rakennuksen arvon.

VR:n Tatu Tuominen korostaa, että Bruce Oreck ei ole antanut kiinteistöstä tarjousta VR:n hallitukselle. Se on Tuomisen mukaan kaupan edellytys.

– Kaikki kiinteistömyynnit edellyttävät hallituksen päätöstä. Mitään tarjousta ei ole (Oreckilta) tullut.

Tuomisen mukaan kaupan viimeistelyyn tuo oman haasteensa se, että kiinteistö on vanha suojelukohde.

– Korostan edelleen, että tämä prosessi on kesken, Tuominen sanoi.

Oreckin jahänen ympärilleen muotoutuneen Konepaja-liikkeen ideana on ollut remontoida huonokuntoinen noin 25 000 neliömetrin kiinteistö.

The Train Factoryksi nimetyn suunnitelman mukaan remontoitujatiloja tulisi muun muassa pienyrittäjille.

Lue myös:Konepaja-adressi kerää nimiä hurjaa vauhtia – VR:ää vaaditaan hoitamaan neuvottelut loppuun Bruce Oreckin kanssa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.