Pelko Isis-naisten iskusta Suomessa: "Uhkauksia esitetty sosiaalisessa mediassa"

toimitus

Suomen viranomaiset ovat huolissaan islamistisen Isis-liikkeen riveihin matkustaneista naisista ja lapsista.

Irakin ja Syyrian sota-alueille on lähtenyt Suomesta noin parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta, joista osa on nyt täysi-ikäisiä.

Lisäksi konfliktialueilla arvioidaan syntyneen toistakymmentä lasta vanhemmille, joilla on kytkös Suomeen.

Suojelupoliisi ja sisäministeriö arvioivat, että osa naisista pyrkii takaisin Suomeen tai muihin länsimaihin Isisin heikennyttyä.

Riskinä on, että radikalisoituneet naiset syyllistyvät väkivallan tekoihin Suomessa.

–Naisilla ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole aikaisempaa rikostaustaa. Suomesta lähteneet naiset ovat olleet mukana muun muassa naisille suunnatun propagandan tuottamisessa Daeshin virallisiin Dabiq ja Rumiyah -lehtiin, sisäministeriön maanantaina julkaisema katsaus.

–Yksi naisista on esittänyt sosiaalisessa mediassa uhkauksia Suomen shiiaväestöä kohtaan ja poseerannut aseen kanssa.

Naisten rooli Isisin ikeen alla on ollut usein kodin- ja lastenhoitoa, mutta osa toimii myös propagandan tuottajina tai aseellisissa tehtävissä.

Viime syksynä Isis antoi naisille luvan osallistua aseelliseen jihadiin arabiankielisessä al-Naba -lehdessään.

–Naisten kiinnostus aseellista toimintaa kohtaan on jatkuvasti kasvanut. Euroopassakin on nähty viime vuosina muutamia radikaali-islamistisesti motivoituneita väkivallantekoja ja iskuyrityksiä, joissa tekijänä on ollut nainen tai naisten muodostama solu, sisäministeriön maanantaina julkaisemassa katsauksessa arvioidaan.

Sisäministeriön mukaan Suomesta lähteneet naiset ovat ennen olleet verkostoituneita keskenään, eli myös naisten kohdalla voidaan puhua verkostosta ja vertaisvärväyksestä.

Osa on ollut lähtiessään avioliitossa ja matkustanut perheensä kanssa.

Naimattomat tai eronneet naiset ovat todennäköisesti avioituneet ja saaneet lapsia konfliktialueella, ministeriö arvioi.

Miehiin verrattuna naisista suhteellisesti suurempi osa on Suomen kansalaisia. Naisten joukossa on myös suhteellisesti enemmän käännynnäisiä. Suurin osa on ollut lähtiessään alle 30-vuotiaita.

Supo tunnistanut yli 80 Syyrian ja Irakin konfliktialueelle matkustanutta ihmistä, mutta todellinen lukumäärä on suurempi.

Suomeen on palannut noin 20 ihmistä, ja 15–25 on mahdollisesti kuollut sotatoimissa.

Luvuissa eivät ole mukaan sotaan lähteneet naiset.

Sisäministeriön mukaan viranomaisten on vaikea tunnistaa, kuka palaajista on vaarallinen. Osa on voinut menettää uskonsa Isisiin, mutta ei ideologiaan, ja osa taas kumpaankin.

Monet palaavista taistelijoista sekä naisita ja lapsista voivat olla traumatisoituneita.

–Lapsiin on kohdistettu väkivaltaista propagandaa ja indoktrinaatiota, jonka mukaisesti väkivaltaan kannustavia oppeja ja käsityksiä on iskostettu lasten persoonaan, katsauksessa todetaan.

Pojat ovat voineet saada taistelukoulutusta 9-vuotiaasta lähtien, ja tyttöjen on katsottu tämän iän saavuttamisen jälkeen olevan valmiita avioliittoon.

–Kaikki lapset ovat uhreja mutta osa heistä voi muodostaa myös turvallisuusuhkan, katsaus toteaa.

Suomessa uskonnolla perustellut rikokset muodostivat viidenneksen väkivaltaisista ektremistisistä rikoksista. Merkittävin oli Turun joukkopuukotus elokuussa 2017, jossa tekijä on ilmoittanut saaneensa innotuiksen Isisiltä.

– Suomessa tehdään järjestelmällistä työtä väkivaltaisten ääriliikkeiden rikollisen toiminnan torjumiseksi. Meidän on myös varmistettava, ettei Suomeen synny väestöryhmiä, jotka ovat alttiita vaikuttumaan tällaisten liikkeiden aatemaailmasta, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa tiedotteessa.

Sisäministeriön katsauksessa tarkastellaan myös suomalaisten äärioikeiston ja äärivasemmiston toimintaa

LUE MYÖS: Tutkija vertaa ääri-islamismia 1930-luvun natsismiin

Aiheeseen liittyvää

  1. Äärioikeisto mellasti itsenäisyyspäivänä, äärivasemmisto hyökkäsi Rautatientorin leiriin – tätä oli kotimainen ekstremismi 2017
    16.4.2018 10:57
  2. Isis värvää jatkuvasti suomalaisnuoria Syyriaan – "Ääri-islamia voi verrata 1930-luvun natsismiin"
    14.10.2016 9:36

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut