Teinityttö nousi kaivosjättiä vastaan – "Onko Suomen etu, että malmit viedään pilkkahinnalla ja ulkomaisella työvoimalla?"

Aktivisti on puheenvuoro luontoarvojen ja vaikuttamisen puolesta.

– Onko Suomen etu se, että meidän malmit viedään ulkomaille pilkkahinnalla ja ulkomaisella työvoimalla? Meille jää vain ympäristön ja luonnon vauriot, sodankyläläinen Riikka Karppinen kysyy Petteri Saarion ohjaamassa ja kuvaamassa dokumenttielokuvassa Aktivisti.

Karppinen heräsi 15-vuotiaana puolustamaan kotiseutunsa Viiankiaapaa kansainväliseltä kaivosyhtiöltä Anglo Americanilta, joka havittelee alueelle suurimittaista kaivostoimintaa.

Viiankiaapa kuuluu sekä soidensuojeluohjelmaan että Naturaan, mutta alueelta on myös löytynyt Euroopan suurin nikkeliesiintymä, minkä vuoksi suojeltu alue kiinnostaa kaivosyhtiötä.

Saarion dokumentti seuraa jo täysi-ikäiseksi varttuneen Karppisen taistelua arvokkaan maiseman puolesta.

– Onko kaikki kaupan, eikö röyhkeydellä ole mitään rajaa, Karppinen kysyy.

Kamera seuraa ja kiertää Karppisen mukana kun tämä käy puhumassa Lapin luontoarvojen puolesta pääkaupungissa, Porin Suomi Areenassa, televisiostudiossa ja taidenäyttelyssä.

Kontrastin luontevasti ja intohimolla asiansa puolesta esiintyvälle Karppiselle antaa hänen isänsä, joka toimii yhden kaivosjätin luottamusmiehenä. Isä seuraa taustalta tyttären taistelua tukea ja ymmärrystä antaen, mutta isä on myös pragmaatikko: kaivos antaa työtä lukuisille sodankyläläisille ja lappilaisille.

Onko kaikki kaupan?

Isän kautta tulee ilmi myös kaivosteollisuuden kääntöpuoli: suhdanneherkkä ala tarkoittaa pahimmillaan myös ketjutettuja määräaikaisia työsopimuksia ja irtisanomisia, konkursseja konkurssien perään.

Saarion Lapin luontoa ja eläimistöä kuvaavat pätkät muistuttavat mistä pohjimmiltaan on kuitenkin kyse: luonnosta ja luontoarvoista.

– Raha ratkaisee, ei arvosteta ympäristöä, puhdasta ilmaa ja luontoa ja sitä mitä ne voivat ihmiselle tarjota, Karppinen sanoo dokumentissa.

Aktivisti on kiertänyt viime kesäkuusta lähtien eri puolilla Suomea. Se on kilpaillut Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa sarjassa sekä ollut mukana Prahan maailman suurimmilla ihmisoikeuksiin keskittyvillä One World -elokuvafestivaaleilla.

Dokumentti on muistutus siitä, että yksikin ihminen pystyy ja voi vaikuttaa, vaikka vastassa olisikin maailman neljänneksi suurin kaivosyhtiö.

Karppisen vastarinta on herättänyt ainakin EU:n komission, joka dokumentin mukaan selvittää parhaillaan rikotaanko kairausten sallimisella alueella EU:n luontodirektiiviä. Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) teki komissiolle asiasta kirjallisen kysymyksen.

Aktivistin kuvaukset ja jälkituotanto kestivät yhteensä kuusi vuotta. Tuloksena on ajatuksia herättävä dokumentti, jonka kruunaa Perttu Hietasen kaunis musiikki.

Aktivistiesitetään14.5. klo 21.30 TV1:lläDokumenttiprojekti-sarjassa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut