Suomalaisfirman keksintö voi mullistaa joukkoliikenteen – "Ei pakokaasuja, eikä haittayhdisteitä ja diesel-busseja hiljaisempi"

I

Sähköbussia on myyty Suomen lisäksi jo Tanskaan, Ruotsiin ja Singaporeen.

Teija Varis

Sähköbussit voivat tulevaisuudessa mullistaa kaupunkien joukkoliikenteen. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Turussa törmää jo suomalaisvalmisteisiin Linkker-sähköbusseihin. Niiden poikkeavan voimanlähteen paljastaa ainoastaan bussin katolle asennettu virranotin.

Linkker-sähköbussi on ehdolla suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi. Linkker Oy:n toimitusjohtajan Sami Ruotsalaisen mukaan innovaatiossa on kyse sähkökäyttöisestä kaupunkibussista, joka pystyy korvaamaan nykyisin käytössä olevan dieselmoottorisen bussikaluston. Hän luettelee sähköbussin etuja dieselbussiin verrattuna.

–Sähköbussi ei tuota lainkaan pakokaasuja, eikä niiden mukana ihmiselle haitallisia yhdisteitä. Tämä on hyvin merkittävä asia erityisesti kaupunkien keskustoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Sähköbussi on myös merkittävästi dieselbussia energiatehokkaampi ja hiljaisempi, hän sanoo.

Ruotsalainen kertoo kehittäneensä sähköajoneuvoteknologiaa jo opiskeluaikana Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Tuota teknologiaa on käytetty esimerkiksi Suomessa valmistettuihin kevytrakenteisiin kaupunkibusseihin.

–Sähköbussi-innovaatioon johtanut perustyö on kuitenkin tehty Tekesin rahoittamassa Eve-sähköajoneuvo-ohjelmassa, hän tarkentaa.

Sähköbussi-innovaation menestystekijät ovat kevyt alumiinirakenteinen kori, energiatehokkaaksi suunniteltu voimalinja sekä nopea pikalataus. Sähköbussin etuihin lukeutuu myös se, että se hyödyntää laajasti suomalaista teknologiaa. Esimerkiksi bussien kevyet korit suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja sähkömoottorit sekä invertterit toimittaa suomalaisyritys Visedo.

Linkkerin sähköbussi-innovaatio edustaa Suomen parasta sähköajoneuvo-osaamista. Siitä kielivät saadut tilauksetkin, sillä sähköbussia on myyty Suomen lisäksi jo Tanskaan, Ruotsiin ja Singaporeen.

Vaikka menestystä on saavutettu, ei tiimi ole jäänyt laakereilleen lepäämään. Ruotsalainen kertoo tiimin suunnittelevan parhaillaan tuoteohjelmaansa toista automallia sekä bussien kytkemistä peräkkäin kuljetuskapasiteetin nostamiseksi.

–Tämän lisäksi laajennamme läsnäoloamme useilla markkinoilla. Teemme yhteistyötä esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa itsestään ajavien bussien kehittämiseksi, hän kertoo.

Tällainen kilpailu

Kuusi huippuinnovaatiota kisaa tänä vuonna suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 25 työtä, ja shortlistalle on nyt valittu kuusi ehdokasta.

Ehdolla ovat Aalto-1- ja IcEye -satelliittiohjelmat, Genelec 8351 -kaiutin, Linkker-sähköbussi, Sulapacin biohajoava pakkausmateriaali, jota käytetään tällä hetkellä kosmetiikalle, Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi sekä meriteollisuusinnovaatio, joka ei halua nimeään vielä julki.

Palkinnon saaja julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.