”Jos järjissään pysyy, tästä ei pysty luopumaan” – Martti Suosalo ja Jorma Uotinen ovat koukussa esiintymiseen

MUSIIKKI Näyttämötaiteilija-laulaja Martti Suosalo ja tanssitaiteilija-laulaja Jorma Uotinen heittäytyivät kevättunnelmiin.

Martti Suosalo hoksaa yhtäkkiä, että hän tekee laulukeikkoja aina keväisin.

– Eli keväthän näyttäisi vaikuttavan ihmiseen samoin kuin lintuihin. Tulee tarve ruveta lauleskelemaan.

Näyttelijän analyysin mukaan kevät saa ihmisen myös hämilleen. Vaativia juttuja on hankala harjoitella, kun mieli laukkaa valon vaikutuksesta siellä sun täällä.

– Saman huomaa yleisöstäkin. Esityksissä pitää olla skarppi, sillä myös katsojilla ajatus alkaa harhailla vähän helpommin.

Jorma Uotisesta keväässä on upeaa valon tuleminen.

– Se kuitenkin hämää siten, että luulee olevan lämmintä ja alkaa pukeutua liian ohuesti. Ei minulla tämän kummempaa suhdetta tähän luontoilmiöön ole, hän nauraa.

Uotinen on väsynyt, mutta se ei johdu keväästä. Takana on vasta äsken päättynyt näytösputki tanssijana Compañia Kaari & Roni Martinin produktiossa Anna Karenina

– Upea kokemus. Mieli on hyvä, mutta kroppa ihan romuna, sanoo tanssimisen jo 2000-luvun vaihteessa jättänyt, kesällä 68 vuotta täyttävä mies.

– Peräkkäisinä päivinä oli 13 näytöstä ja niistä kahtena päivänä kaksi. Näytösten loputtua alkoi heti seuraavana päivänä muutto. Muuttomiehet tekivät 14-tuntisen työpäivän 90 muuttolaatikon ja painavien huonekalujen kanssa. Lähtöpäässä oli viisi kerrosta, toisessa päässä seitsemän. Itse olin lähinnä vain ohjailemassa, mutta aivan loppu jo seitsemältä.

Uotinen asuu nyt Töölössä. Hän kertoo uuden kotinsa ikkunoista näkyvän sohvalla istuen vain puhdasta taivasta.

– Juuri äskettäin katselin siellä menevää kurkiauraa. Se oli elähdyttävää.

Suosalo ja Uotinen ovat hauskoja miehiä, jotka osaavat nauraa myös itselleen. Molemmat ovat aloittaneet laulajina esiintymisen samoihin aikoihin, Suosalo vuonna 1998 ja Uotinen pari vuotta myöhemmin tanssiuran päätyttyä.

– Olen sielultani esiintyjä, siihen on suuri sisäinen tarve. Halusin jo 5-vuotiaana ostaa Porin teatterin ja laittaa sukulaiset näyttelemään, Uotinen muistaa.

– Kato äiti, kato äiti, kato..., Suosalo pohdiskelee syytään nousta estradeille.

Olo esitysten jälkeen on huumaava, siihen jää koukkuun."

– Olo esitysten jälkeen on huumaava, siihen jää koukkuun.

– Joo, se on addiktio, mutta terve addiktio, Uotinen komppaa.

– Jos vain järjissään pysyy, niin ei esiintymisestä pysty luopumaan.

Suosalo tuumii, että voi sitä esiintyä, vaikka muisti vähän rupeaisi pätkimäänkin.

– Onhan niitä korvanappeja, voi käyttää sitten kuiskaajaa. Eli jos on muuten näin karismaattinen, niin ei tarvitse muistin takia lopettaa, mies hekottaa.

Laulajina molemmat ovat suuria tulkitsijoita, esityksissä on aina mukana vahva kokonaisilmaisu. Kansainvälisen uran tehneen Uotisen tie vie edelleen maailmalle. Viisi vuotta Ranskassa asuneelta ja töiden vuoksi muulloinkin ranskaksi asioivalta chansonit ja Jacques Brelin laulut soljuvat sujuvasti ranskaksi.

– Kielitaito pysyy yllä, sillä katselen paljon enemmän ranskalaisia tv-ohjelmia kuin suomalaisia.

Hän sanoo, ettei ulkomaille pääseminen ollut eikä ole hänelle koskaan mikään itsetarkoitus.

– Mutta yksi haave minulla Pariisiin liittyen on. Olisi upeaa päästä tekemään konsertti Bouffes du Nord -teatteriin, jossa aikoinaan tanssin maailman ensi-illassa sooloteoksen Jojo

Brelin laulut kuuluvat kummankin repertuaariin. Suosalo on koonnut toisen ohjelmistonsa niistä ja toisen Vladimir Vysotskin musiikista. Näyttelijällä on jatkuvasti monta rautaa tulessa aina teatteri- ja elokuvatöistä monologeihin ja lauluesityksiin.

– Monologien kanssa on kiva kiertää. Tykkään tyylilajista, joka niissä on väistämättä minimalismi. Sama pätee rekvisiittaan. Oman filosofiani mukaan samaa tavaraa tulee käyttää useamman kerran eri tarkoituksiin.

Suosalo pitää roudaamisesta ja reissaamisesta.

– Minulla on levoton veri, noin niin kuin kauniisti sanottuna. On tarve pyöriä, en pystyisi olemaan kiinnityksellä teatterissa.

Pyörimistä varten on pysyttävä kunnossa. Vuosi sitten Suosalo alkoi treenata painonnostoa. Kuluvassa viikonvaihteessa hän mittaa Kalajoella SM-kisoissa kuntoaan veteraanisarjassa klassisessa olympianostossa.

– Tavoitteena on saada tempauksen ja työnnön yhteistulokseksi vähän yli sata.

Uotinen löysi nelisen vuotta sitten Bikram-joogan, jota harjoitetaan kuumassa, lähes 40-asteisessa huoneessa.

– Koin heti, että jos jotain liikuntaa loppuelämäni harrastan, niin se on tämä. Bikramissa ohjelma on aina sama. Kun on elämässään opetellut loputtoman määrän erilaisia tanssisarjoja, laji, josta ei sukeudu mitään muistiharjoitusta, tuntui huojentavalta.

Uotisen kantakahvilan Ekbergin takapihalla on erikoisesti maalattu muuriaita. Siitä löytyvät niin Aatami ja Eeva kuin pieni hevosjoukkokin. Miehet asettuvat niiden eteen ja hörähtely alkaa välittömästi.

– Tässä on nyt sitten vähän useampikin ori.

Oriita? Kyllä nuo aika kevätvarsoilta vaikuttavat.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut