Signe Brander saa kaksi muistolaattaa Sipooseen, muttei patsasta Helsinkiin – "Uskomaton sattuma"

NIKKILÄ Ensimmäinen muistolaatta paljastetaan sunnuntaina ja toinen toukokuussa.

Asioilla on joskus tapana kasaantua. Näin on nyt käynyt Nikkilän sairaalan tunnetuimpiin potilaisiin lukeutuneen legendaarisen valokuvaajan Signe Branderin kohdalla. Sairaalan hautausmaalle haudattu Brander on saamassa Nikkilään kaksi muistomerkkiä reilun kuukauden aikana.

Ensimmäinen muistolaatta paljastetaan sairaalan hautausmaalla tulevana sunnuntaina kello 13. Juhlapuheen pitää ylilääkäri Ilkka Taipale, joka on ajanut hanketta pitkään eri tahoilla.

Hankkeen takana on nyt Stadin Slangi ry, joka on myös järjestänyt taiteilijan elämäntyöstä näyttelyn Musiikkitaloon. Näyttely on esillä huhtikuun ajan.

–Yritimme aluksi saada Branderille patsaan Helsinkiin, mutta se ei onnistunut, yhdistyksen puheenjohtaja Marjut Klinga kertoo.

– Muistolaatan pystyimme hankkimaan itsekin, joten olimme yhteydessä Sipoon kuntaan.

Sipoon kunnan kiinteistöpuolelta annettiin yhdistykselle lupa muistolaatan kiinnittämiseen. Kulttuurijohtajaan ei oltu yhteydessä Stadin Slangi ry:stä, joten hän ei ollut hautausmaan muistolaatasta tietoinen. Sen sijaan Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry ilmoitti hänelle halukkuudestaan sijoittaa Signe Branderille muistolaatta Nikkilään. Paikaksi valikoitui Juhlatalo, jossa Signe Brander kuoli. Juhlatalon muistolaatta paljastetaan torstaina 17. toukokuuta kello 18–20 pidettävässä tilaisuudessa, jonka juhlapuhujana on tietokirjailija Anna Kortelainen

–Uskomaton sattuma, että kaksi samanlaista hanketta on edennyt samanaikaisesti toisistaan tietämättä, yhdistyksen puheenjohtaja Kaarina Kuisma tiivistää tunnelmat.

–On kuitenkin hienoa, että Signe Brander saa ansaitsemansa huomionosoitukset. Alueen historia on vaalimisen arvoinen myös taiteen kannalta tarkasteltuna.

Signe Brander

Signe Viola Brander (15.4.1869 – 17.5.1942) oli helsinkiläinen valokuvaaja. Brander muistetaan Helsingin muuttuvan kaupunkikuvan ja kaupunkilaisten arjen taltioimisesta.

Brander siirrettiin Kivelän sairaalasta Nikkilään 1941. Vuonna 1942 yli sata Nikkilän sairaalan potilasta kuoli nälkään. Kuolleiden joukossa oli myös Brander, joka haudattiin sairaalan hautausmaan joukkohautaan. Branderin hautapaikalla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista muistomerkkiä.

Helsinki on perustamassa Signe Branderille nimikkopation Hakaniemeen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut