Superbakteerit uhkaavat myös Suomea – "Vanhoja antibiootteja on syötetty lemmikeille"

VITSAUS Bakteereista on alkanut kehittyä antibiooteille yhä vastustuskykyisempiä superbakteereita. Bioanalytiikan opiskelijat päättivät muistuttaa keinoista, joilla jarruttaa kehitystä.

Ihmiset eivät syö antibioottikuuriaan suositusten mukaan. Ihmiset käyttävät antibiootteja väärin, leväperäisesti eivätkä huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastaan.

Mainittujen asioiden yhdistelmänä on hiljalleen kehittynyt antibioottiresistenssi. Se tarkoittaa sitä, että on kehittynyt bakteereita, joihin tavallisimmat antibiootit eivät enää tehoa ja niiden aiheuttamien infektioiden hoito on vaikeaa.

Osittain tämän seurauksena maailmanlaajuisesti 750 000 ihmistä kuolee vuosittain vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamiin infektioihin.

Vitsauksesta ja sen välttämisestä muistuttavat TAMK:n toisen vuoden bioanalyytikko-opiskelijat, jotka huomioivat kansainvälisen bioanalyytikkopäivän julkaisemalla stopmotion-tekniikalla tehdyn animaatiolyhytelokuvan päivän teemaan liittyen.

Animaation tarkoituksena on lisätä tietoisuutta antibioottiresistenssistä ja muistuttaa, kuinka jokainen voi omalla toiminnallaan estää sen leviämistä.

– Aihe ei välttämättä ole monille tuttu, joten halusimme valaista asiaa. Kun puhutaan superbakteereista, puhutaan kuitenkin myös Suomea koskettavasta uhasta, huomauttavat alaa Tampereella opiskelevat Tiina Hänninen, Marjukka Koota ja Hilla Rauhalammi

Mikä neuvoksi? Ainakin se, että vanhoja antibiootteja ei saa antaa esimerkiksi muille perheenjäsenille tai syöttää lemmikkieläimille.

– Kyllä tällaisista tapauksista on kuultu.

Ihmiselle määrätyn antibiootin syöttäminen koiralle tuntuu maallikosta oudolta ratkaisulta."

Opiskelijat seuraavat tarkasti myös terveyteen ja lääketieteeseen liittyvää keskustelua. Välillä tulee vastaan teemoja ja ajatuksia, jotka saavat alalle opiskelevat pyörittämään päätään.

– Meille on tärkeää, että ihmiset saavat tutkittua ja oikeata tietoa.

Kolmikko valmistuu ammattiin 3,5 vuoden mittaisen koulutuksen jälkeen. Työssään bioanalyytikko muun muassa työskentelee asiantuntijana, ottaa ja analysoi potilasnäytteitä, opastaa laboratoriotutkimuksissa sekä vastaa tuloksista. Potilasnäytteistä saatujen analyysitulosten perusteella lääkärit pystyvät sitten määrittelemään oikeat lääkkeet sairauksien hoitoon.

Mikä neuvoksi?

Pese kädet, yski oikein – siis nenäliinaan tai hihaan

Huolehdi rokotuksistasi

Syö vain itsellesi määrätyt antibiootit lääkärin ohjeiden mukaisesti

Älä heitä antibiootteja WC-pönttöön tai roskiin

Älä anna vanhoja antibioottejasi muille ihmisille tai lemmikeille

Hävitä antibiootit viemällä ne apteekkiin

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut