Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmikymppisten kunto rapautuu hälyttävästi: Jopa 100 metrin juokseminen haasteellista

Suomalaisten kansanterveyden pitkään jatkunut parantuminen on hidastumassa, kertoo uusi FinTerveys 2017 -tutkimus.

Kansantautien riskitekijät, kuten kohonnut verenpaine, kokonaiskolesteroli ja lihavuus ovat yhä erittäin yleisiä, vaikka kolesterolitasot ovatkin laskussa.

Koulutusryhmien väliset terveyserot ovat edelleen suuria: korkea-asteen koulutuksen saaneet voivat parhaiten ja perusasteen koulutuksen saaneet huonoiten.

Hätkähdyttävin tieto koskee 30–39-vuotiaita, joista joka kymmenes ei kykene juoksemaan 100 metriä vaikeuksitta.

Lihavuus on yleistynyt työikäisessä väestössä kuuden vuoden aikana. Jos kehitys jatkuu, lähes joka kolmannen työikäisen ennustetaan olevan lihava 10 vuoden kuluttua.

Ikääntyviä miehiä uhkaa riski sairastua sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen seuraavan 10 vuoden aikana. Riski havaittiin joka viidennellä 50–59-vuotiaalla miehellä sekä lähes joka toisella 60–69-vuotiaalla miehellä.

Naisilla vastaavat osuudet ovat huomattavasti matalammat. Naisten riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa vasta 60. ikävuoden jälkeen.

Myös masennusoireet ovat yleistymässä: miehillä merkittäviä masennusoireita kokevien osuus on noussut 6 prosentista 9 prosenttiin ja naisilla 9 prosentista 13 prosenttiin kuuden vuoden aikana.

Tutkimuksen positiivisiin havaintoihin kuuluu, että kohonnut verensokeri ei ole enää yleistynyt väestötasolla vuosina 2011–2017. Myös kolesterolitasot laskevat, mutta parantamisen varaa vielä on.

Tutkijat kiinnittävät huomiota myös kansanterveystyön tuloksettomuuteen.

Kansa syö verenpainelääkkeitä, mutta tulokset eivät näy."

Kansantautien riskitekijöiden, kuten kohonneen verenpaineen ja kolesterolitason mittauksia tehdään Suomessa paljon. Potilaiden hoidon toteutumista seurataan kuitenkin hyvinvaihtelevasti.

Esimerkiksi verenpainetta alentavia lääkkeitä käyttävistä vain alle puolella verenpaine on yleisten hoitotavoitteiden mukainen. Toisin sanoen kansa syö verenpainelääkkeitä, mutta tulokset eivät näy.

Tiedot selviävät laajasta FinTerveys-väestötutkimuksesta, johon kutsuttiin satunnaisotannalla noin 10 000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta. Perjainta julkaistut tutkimustiedot koskevat 30 vuotta täyttäneitä.