"Miehet ovat pyssyn jatkeita" – Miesliike haluaa pelastaa nuoret miehet, presidentti Niinistön kommenteille kipakkaa kritiikkiä

SUKUPUOLI Miesten tasa-arvo rynäkee Suomessa paljon korjattavaa.

– Nainen itkee yksin ravintolan pöydässä. Hän saa jokaisen ravintolaan tulevan sympatiat. Ravintolan pöydässä yksinään itkevästä miehestä ajatellaan, että siinä on hullu tai juoppo, kuvailee helsinkiläinenPasi Vuokko

Miehet ovat pyssyn jatkeita."

Vuokko on10-vuotisjuhliaanviettävän Miesten tasa-arvo ry:n varapuheenjohtaja. Yhdistys näkee miesten jäävän yhteiskunnassa usein alakynteen.

–Sanotaan, että naisten euro on vain noin 80 senttiä ja naisten palkanmaksu loppuu loka–marraskuun vaihteessa. Tuskin kukaan muistaa, että miesten kuolinpäivä on itsenäisyyspäivän tienoilla, kun naiset elävät vuoden loppuun asti, kommentoi Vuokko.

–Tuosta tosiasiasta huolimatta naisten terveydenhuoltoon uhrataan enemmän rahaa.

Esimerkillään Vuokko haluaa kiinnittää huomiota miesten alhaisempaan eliniänodotteeseen ja terveystilastoihin, joissa miehet pärjäävät naisia huonommin.

Yksi räikeimmistäesimerkeistä miesten syrjimisestä on Vuokon mielestä asevelvollisuus.

–Norjassa ja Ruotsissa asevelvollisuus koskee naisia ja miehiä. Suomessa on neuvostoliittolainen malli. Puhutaan yleisestä asevelvollisuudesta, mutta se koskee vain miehiä.

Asevelvollisuuden hän näkee johtavan jopa syrjäytymiseen. Vuokko kummastelee sitä, että istuva presidentti totesi Ylen vaalikonevastauksessaan: Asevelvollisuuden pitää jatkossakin olla naisille vapaaehtoista, koska pakollinen asevelvollisuus merkitsisi, että vuosittain yli 25 000 nuoren naisen työhön tai opintojen valmistumiseen tulisi palvelusajan viive.

–Missään ei mainita, että asevelvollisuus katkaisee miehen työuran tai opiskelut. Armeija katkaisee yleensä kaksi lukuvuotta.

Alakohtaisten palkkojen korjaaminen ei kuulu yhteiskunnalle, vaan ammattiliitoille."

Miesten tasa-arvo ryhaluaa tuoda yhä laajempaan keskusteluun myös poikien huonon koulumenestyksen ja miesten syrjäytymisen.

Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon naisten ja lasten suojelusta. Erityisesti nuoret miehet tuntuvat olevan ryhmä, josta ei tarvitse välittää, pohtii Vuokko.

–Miehet ovat pyssyn jatkeita. Naiset ja lapset ovat suojeltavia inhimillisiä olentoja. Sellainen ajattelu on yleistä, kommentoi Vuokko.

Yksi syyongelmiinon Vuokon mielestä sukupuolentutkimuksen värittyneisyys.

–Tieteenalalla on paljon naistutkijoita. Sukupuolentutkimuksen yksiköitä eri yliopistoissa yhdistää lähtökohtainen miesten kriittinen arviointi ja naisten sekä tyttöjen ”tutkiminen” miesten ja patriarkaattisen järjestelmän uhreina.

Mutta palataanpalkka-asioihin. Naisten euro on tutkimusten mukaan vain noin 80 senttiä.

–Naiset valitsevat sellaisia aloja, joilla ansiotaso on heikompi ja tekevät keskimäärin noin 80 prosenttia miesten työajasta. Alakohtaisten palkkojen korjaaminen ei kuulu yhteiskunnalle, vaan ammattiliitoille. Ei siinä ole kysymys mistään tasa-arvoasiasta, vastaa Vuokko.

Lue myös toimittajan kommentti: Saako nuori mies viimein ihmisarvon?

Miesten tasa-arvo ry

Poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka mielestä sukupuolten tasa-arvo ei ole pelkkä naisasiakysymys. Tasa-arvon on koskettava myös miehiä ihmis- ja perusoikeuksien mukaisesti.

Yhdistys pyrkii muun muassa vaikuttamaan suomalaiseen kansalaiskeskusteluun ja tasa-arvopolitiikkaan, edistämään miesten tasa-arvotietoisuutta sekä tietoisuutta miehiä koskevista ihmisoikeuskysymyksistä.

Yhdistys tekee aloitteita ja kannanottoja sekä antaa lausuntoja medialle ja viranomaisille.

Yhdistys järjestää esitelmätilaisuuksia, konferensseja ja seminaareja.

www.miestentasa-arvo.fi

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut