Brother Christmasin tilintarkastaja: "Rahaa ei ole valunut lähipiirille, ei syytä epäilyksiin"

Jari Pietiläinen

Hyväntekijä Ari Koponen eli Brother Christmas avasiyhdistykseensä tehdyn erikoistilintarkastuksen tuloksia tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Koposta kohtaan on esitetty useita väitteitä siitä, että hänen yhdistyksensä raha-asioissa olisi epäselvyyksiä, vääryyksiä tai jopa laittomuuksia.

Selvästi liikuttunut Koponen vakuutteli tilaisuudessa syyttömyyttään paikalla olleelle medialle.

Ari Koposen mukaanvyyhdentaustalla on häneen viime kesänä kohdistettu kiristys.

– Pyydän anteeksi kaikilta niiltä, joille olen aiheuttanut ikävyyksiä. He ovat kaikki ne sairaat lapset, vähävaraiset perheet ja sotaveteraanit, joita en ole tämän jupakan takia voinut auttaa, Koponen kertoi.

Hänen mukaansa tammi–helmikuussa avustusyhdistys sai lahjoitusvaroja yhteensä noin 300 000 euroa, mutta sen jälkeen rahantulo on romahtanut lähelle nollaa. Helmi-maaliskuussa Koposen yhdistys sai kuudessa viikossa vain noin 20 000 euroa.

Tiedotustilaisuudessa Koposen sanojen vakuudeksi esiintyi tilintarkastusyhteisö RSM Finland Oy:n osakas Tytti Saarinen, jonka vastuulla ovat muun muassa väärinkäytöstarkastusten kehittäminen ja väärinkäytösten ennaltaehkäisyyn liittyvät palvelut.

– Olen suorittanut viime vuoden osalta Koposen yhdistykselle erityistilintarkastuksen. Tarkastus on kattanut muun muassa lahjoitusten kirjanpidon ja niiden käyttötarkoitukset, Saarinen kertoi.

Saarisen mukaan hän ei ole havainnut lahjoitusvarojen tilisiirtoja sen enempää Koposelle kuin hänen lähipiirilleen.

– Minulla ei ole syytä epäillä aineiston oikeellisuutta, esimerkiksi tiliotteet on merkitty kirjanpitoon aivan oikein. Kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen tilintarkastus, joten en voi tässä asiassa antaa puhtaita papereita, Saarinen mainitsee.

Ari Koponen muistutti, että hänellä ei ole syytä valehdella asiassa.

– Viimeistään poliisi huomaa syyttömyyteni ja siksi haluan, että tämä asia selvitetään nyt pohjamutia myöten, Koponen toivoo.

Koponen arvosteliinfotilaisuudessa voimakkaastihyväntekeväisyysyhdistys Westpro4U:n vetäjääAlexandra Procopéta.

Procopé toimi viime vuonna muutamia kuukausia Brother Christmasin palkattuna työntekijänä. Koposen mukaanProcopéllä on jäänyt katkeruus hänen menestystään kohtaan.

Koponen kertoi myös jättäneensä tutkintapyynnön Helsingin Sanomien häntä koskevastauutisesta.

HS:n lisäksi hän arvosteli Seura-lehden uutisointia hänestä.