Muovikassien kulutus romahti Suomessa – Jo yli 3 300 myymälää tarjoaa vain kestokasseja

Ympäristöministeriön ja Kaupan liiton välinen sopimus on vähentänyt nopeasti muovikassien ja -pussien käyttöä kaupan alalla ensimmäisen sopimusvuoden aikana. Muovikassisopimuksen piirissä on tällä hetkellä yli 1 100 yritystä, mikä tarkoittaa käytännössä yli 3 300 myymälää.

Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta suomalaista kohden vuodessa.

Muovikassisopimus on ympäristöministeriön ensimmäinen niin sanottuGreen Deal -sopimus, jossa tavoitteisiin pyritään sääntelyn sijaan kaupan alan yritysten vapaaehtoisin toimin yhteistyössä kuluttajien kanssa. Tulokset ovat hyvin lupaavia.

– Yksittäinen muovikassi voi tuntua pieneltä asialta mutta kymmenillä miljoonilla säästetyillä muovikasseilla on merkitystä ympäristölle, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Kaupan ala on lähtenyt innokkaasti mukaan vähentämään muovikassien ja -pussien määrää. Useat kauppaketjut ovat muuttaneet muovikassit maksullisiksi. Myös pienten muovipussien aktiivinen tarjoaminen kassoilta lopetetaan kaikissa muovikassisopimukseen liittyneissä yrityksissä.

Maksullisuuden myötä muovikassien kulutus laski Sokoksissa viime vuonna 60 prosenttia. Tämä tarkoittaa vuositasolla lähes 4,5 miljoonaa kassia aiempaa vähemmän. S-ryhmän ruokakaupoissa muovisten hedelmä- ja vihannespussien käyttö laski 52 miljoonaa kappaletta edellisestä vuodesta.

K-ruokakaupoissa paperikassien myynti kasvoi vuonna 2017 yli 20 prosenttia ja kesto- ja muiden ostoskassivaihtoehtojen myynti kasvoi 10 prosenttia. Pikkupussien kulutus väheni viime vuonna 20 prosentilla. K-rautakaupoissa muovipussien määrä on laskenut vuodesta 2016 vuoteen 2017 noin neljänneksen. Intersportissa muovikassien määrä on vähentynyt yli 40 prosenttia sen jälkeen, kun muovikassit muutettiin maksullisiksi syksyllä 2017.

Lidlissä muovikassien kulutuksessa on tapahtunut 20 prosentin lasku, ja muovikassien kokonaismyynti on vähentynyt, vaikka Lidlin toiminta ja myymäläverkosto on samaan aikaan laajentunut.

Tokmanni-ketjussa kestokassien menekki kasvoi peräti 140 prosenttia, ja myymälöihin toimitettiin 66 prosenttia vähemmän hedelmä- ja vihannespusseja. Gigantissa muovikassien kulutus laski maksullisuuden jälkeen 64 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana, ja Musti ja Mirri -myymälöissä muovikassien kulutus väheni puolessa vuodessa 40 prosenttia maksullisuuden myötä. Niin ikään vuosi 2018 on alkanut lupaavasti: Stockmannilla ainoastaan noin kolmannes asiakkaista ostanut ostoskassin tammi−helmikuussa 2018.

Tänään käynnistyy ympäristöministeriön ja Kaupan liiton yhteinen muovikassisopimuksen viestintäkampanja teemalla Omat kassit mukana Ei-kaupallisen kampanjan tavoitteena on vähentää muovikassien kertakäyttöistä kulutusta entisestään sekä tämän myötä säästää luonnonvaroja ja vähentää roskaantumista.

Kampanjalla halutaan myös lisätä tietoisuutta kestävästä kulutuksesta. Kassin materiaalista riippumatta on kokonaisympäristövaikutusten kannalta tärkeää käyttää kassia mahdollisimman monta kertaa ja lopuksi kierrättää tai hävittää materiaali asianmukaisesti.

Kampanjan tukijoina on joukko muovikassisitoumuksen tehneitä kaupan alan yrityksiä: S-ryhmä, K-ryhmä, Lidl Suomi Ky ja Tokmanni Oy. Kampanjan verkkobannerit ja myymäläjulisteet ovat kaikkien käytettävissä.

Kampanjabiisin on tehnyt Kalevauva.fi-yhtye, joka innostaa omaleimaisella tyylillä kuluttajia ryhtymään kestokassien käyttäjiksi. Omat kassit mukana -musiikkivideon tekstitys perustuu vauva.fi-palstalla käytyyn muovikassikeskusteluun.

Kuuntele alta, miten Kalevauva-bändi kehottaa säästämään luontoa luopumalla muovikasseista.