Helsingin suunnittelema 335 lapsen jättipäiväkoti herättää huolta – tiloihin kaavaillaan myös vuorohoitoa

MAUNULA Uusi päiväkoti voisi tarjota suomen- ja ruotsinkielistä päivähoitoa sekä päiväsaikaan että vuorohoitona.

Kaisa Paastela

Maunulaan tuleva jättipäiväkoti herättää huolta valtuutetuissa. Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kahta toivomuspontta liittyen uuteen kaksikieliseen päiväkotiin Suursuo–Stigen, jonne on suunniteltu 335 paikkaa.

Kaupunginvaltuuston hyväksymä Mari Holopaisen (vihr.) ponsi edellyttää, että jatkosuunnittelussa selvitetään mahdollisuudet järjestää pienten lasten päivittäinen toiminta sekä ulkona että sisällä mahdollisimman rauhallisiin kokonaisuuksiin. Pienryhmätoiminnan toteutuminen aidosti tulee taata esimerkiksi riittävällä määrällä kulkureittejä, sisäänkäyntejä ja ulkoilualueita.

Lausuntoehdotuksen mukaan päiväkotiin on tulossa monipuolinen ja muunneltava pienryhmätoimintaa tukeva tilarakenne.

Päiväkoti Suursuo–Stigenin tilat muodostavat sarjan pienryhmätoimintaa tukevia toimintatiloja ja laajempia toiminta-alueita, jotka sijaitsevat rakennuksen pitkillä sivuilla. Näiden väliin rakennuksen keskirunkoon jää avoin ja vaihteleva tilasarja ruokailu-, apu- ja pienryhmätiloja. Syvä runko mahdollistaa lyhyet etäisyydet talon sisällä.

Päiväkodissa on kolme kerrosta, joista muodostaa oman kokonaisuuden, vaikka samalla kaikki päiväkodin tilat ovat kaikkien ryhmien hyödynnettävissä. Lisäksi jokaiselle lapsiryhmälle osoitetaan oma nimikkotila, niin sanottu kotiryhmätila.

Päiväkodin ulkoilualue on laaja ja pihasta on erotettu väliaidoin muutamia erillisiä kokonaisuuksia muun muassa erillinen kokoontumispiha saattoalueen läheisyyteen.

Toisessa hyväksytyssä ponnessa, jonka laati Terhi Peltokorpi (kesk.), edellytetään, että selvitetään myös tilojen soveltuvuus vuorohoitoon.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan päiväkodin hankesuunnitteluvaiheen valmistumisen jälkeen on vielä kehitetty teknisiä ratkaisuja ja tilamuutoksia. Erityisesti rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on parannettu tiloja vuorohoidon näkökulmasta.

Suunnittelussa on tarkennettu paloteknisiä suunnitelmia, lisätty yksi uloskäynti, parannettu lukitusta sekä ruokahuollon järjestelyjä ja peseytymistiloja. Lisäksi henkilökunnan tilat on käyty läpi ja pihasuunnitelmaa on tarkistettu.

Suuri päiväkoti, jossa on sekä päiväaikaan järjestettävää varhaiskasvatusta että vuorohoitoa, tuo lisää joustoa myös perheiden muuttuvissa elämäntilanteissa, toimiala toteaa.

Hankkeen edistyessä on myös mahdollista järjestää työpajoja, joissa tulevat käyttäjät kootaan yhteen pohtimaan ja ideoimaan uusien tilojen käyttöä.

Uusi päiväkoti tulee vanhan päiväkoti Suursuon tontille, jonka rakennus puretaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.