Helsingin suunnittelema 335 lapsen jättipäiväkoti herättää huolta – tiloihin kaavaillaan myös vuorohoitoa

MAUNULA Uusi päiväkoti voisi tarjota suomen- ja ruotsinkielistä päivähoitoa sekä päiväsaikaan että vuorohoitona.

Kaisa Paastela

Maunulaan tuleva jättipäiväkoti herättää huolta valtuutetuissa. Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kahta toivomuspontta liittyen uuteen kaksikieliseen päiväkotiin Suursuo–Stigen, jonne on suunniteltu 335 paikkaa.

Kaupunginvaltuuston hyväksymä Mari Holopaisen (vihr.) ponsi edellyttää, että jatkosuunnittelussa selvitetään mahdollisuudet järjestää pienten lasten päivittäinen toiminta sekä ulkona että sisällä mahdollisimman rauhallisiin kokonaisuuksiin. Pienryhmätoiminnan toteutuminen aidosti tulee taata esimerkiksi riittävällä määrällä kulkureittejä, sisäänkäyntejä ja ulkoilualueita.

Lausuntoehdotuksen mukaan päiväkotiin on tulossa monipuolinen ja muunneltava pienryhmätoimintaa tukeva tilarakenne.

Päiväkoti Suursuo–Stigenin tilat muodostavat sarjan pienryhmätoimintaa tukevia toimintatiloja ja laajempia toiminta-alueita, jotka sijaitsevat rakennuksen pitkillä sivuilla. Näiden väliin rakennuksen keskirunkoon jää avoin ja vaihteleva tilasarja ruokailu-, apu- ja pienryhmätiloja. Syvä runko mahdollistaa lyhyet etäisyydet talon sisällä.

Päiväkodissa on kolme kerrosta, joista muodostaa oman kokonaisuuden, vaikka samalla kaikki päiväkodin tilat ovat kaikkien ryhmien hyödynnettävissä. Lisäksi jokaiselle lapsiryhmälle osoitetaan oma nimikkotila, niin sanottu kotiryhmätila.

Päiväkodin ulkoilualue on laaja ja pihasta on erotettu väliaidoin muutamia erillisiä kokonaisuuksia muun muassa erillinen kokoontumispiha saattoalueen läheisyyteen.

Toisessa hyväksytyssä ponnessa, jonka laati Terhi Peltokorpi (kesk.), edellytetään, että selvitetään myös tilojen soveltuvuus vuorohoitoon.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan päiväkodin hankesuunnitteluvaiheen valmistumisen jälkeen on vielä kehitetty teknisiä ratkaisuja ja tilamuutoksia. Erityisesti rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on parannettu tiloja vuorohoidon näkökulmasta.

Suunnittelussa on tarkennettu paloteknisiä suunnitelmia, lisätty yksi uloskäynti, parannettu lukitusta sekä ruokahuollon järjestelyjä ja peseytymistiloja. Lisäksi henkilökunnan tilat on käyty läpi ja pihasuunnitelmaa on tarkistettu.

Suuri päiväkoti, jossa on sekä päiväaikaan järjestettävää varhaiskasvatusta että vuorohoitoa, tuo lisää joustoa myös perheiden muuttuvissa elämäntilanteissa, toimiala toteaa.

Hankkeen edistyessä on myös mahdollista järjestää työpajoja, joissa tulevat käyttäjät kootaan yhteen pohtimaan ja ideoimaan uusien tilojen käyttöä.

Uusi päiväkoti tulee vanhan päiväkoti Suursuon tontille, jonka rakennus puretaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lapsi hoitoon ja sitten risteilylle tai bileisiin – ikävä ilmiö on tuttu vuoropäiväkodeissa 5.4.2018 6:07
  2. Helsinkiin rakennetaan Suomen suurin päiväkoti – satoja lapsia, lähes 60 hoitajaa 14.8.2017 13:15
  3. Viisivuotiaiden perheille iso alennus päivähoitomaksuun 31.3.2018 11:35
  4. Professori: Kaikki päivähoito ei ole varhaiskasvatusta – ”Pienillä aivoilla joudutaan liian suureen ryhmään” 9.12.2016 11:30
  5. Päiväkotilapset harjoittelevat sisälle suojautumista uhkissa – uudet turvaohjeet kattavat monenlaisia tilanteita 24.3.2018 8:20
  6. Perhepäivähoitajien määrä Helsingissä romahtanut – "Nykyiseen elämäntapaan ei enää sovi toisten lasten hoitaminen kotona" 26.11.2017 8:15
  7. Päiväkoti kieltäytyi antamasta lasta sekavalle äidille – karu ilmiö lisääntynyt, kertoo johtaja 9.3.2018 6:15
  8. Robottihylje ui päiväkodin arkeen – rauhoittaa ruokahetket ja opettaa hoivaa lapsille 1.4.2018 9:05
  9. Jättiruuhkat luvassa päiväkoteihin ensi syksynä – Päivähoitopomo: "Olemme jatkuvassa paineessa" 31.5.2017 6:45
  10. Uusi koulu ja päiväkoti tulossa Lauttasaareen – paikkaavat tilapulaa 3.4.2018 7:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut