Raju kiusaaminen jatkunut pitkään eskarissa Itä-Helsingissä – osa vanhemmista on jättänyt viemättä lapsiaan hoitoon

PÄIVÄHOITO Osa eskarilaisten vanhemmista on huolissaan helsinkiläisen päiväkodin arjesta. Vanhempien mukaan päiväkodin henkilökunnalla ei ole keinoja puuttua kiusaamiseen.

Kiusaaminen itähelsinkiläisen päiväkodin esikouluryhmässä on johtanut siihen, että joukko lasten vanhempia harkitsee valituksen tekemistä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi) päiväkodin toiminnasta.

–Muuta vaihtoehtoa ei enää ole kuin viedä asia eteenpäin, sanoo erään pojan äiti.

Päiväkoti on pessyt kätensä."

Eskariryhmässä on vanhempien mukaan joitakin lapsia, joka terrorisoivat koko ryhmää, eikä päiväkoti ole saanut tilannetta aisoihin. Vanhemmat ovat huolissaan erityisesti työntekijöiden piittaamattomuudesta lapsia kohtaan.

– He sanovat suoraan, että onneksi on enää muutama viikko jäljellä ja kohta päästään lomalle. Jos jotain tapahtuu ja hoitajat sen huomaavat, niin sanotaan, että hyi hyi, eikä asiaan puututa, sanoo eskarilaisen isä.

Vanhemmat haluavat pysyä jutussa nimettöminä.

Osa vanhemmista on jättänyt jopa viemättä lapsiaan eskariin, koska heistä tuntuu, että lapset eivät ole päiväkodissa turvassa.

–Itse olen perunut työvuoroja ja jäänyt lapsen kanssa kotiin, sanoo äiti.

Päiväkodin eskariryhmässä erityisesti muutaman pojan käytös on puhuttanut vanhempia. Muihin lapsiin kohdistunut kiusaaminen on ollut sekä henkistä että fyysistä. Lapsia on potkittu, lyöty, tönitty maahan ja käyty käsiksi. Osalla lapsista kielenkäyttö on ollut rajua ja on puhuttu jopa tappamisesta.

–Päiväkoti on pessyt kätensä koko hommasta, yksi äiti sanoo.

– Ongelmia ei oteta tarpeeksi vakavasti. Väkivalta ei ole satunnaista, vaan jokaviikkoista, toinen äideistä toteaa.

Vanhemmille tilanne alkoi paljastua vähitellen syksyn aikana. Tilanteesta huolestuneet vanhemmat perustivat yhteisen WhatsApp-ryhmän, jossa ongelmat ja niiden laajuus alkoivat paljastua.

– Päiväkodissa sanotaan, että tilanteisiin on puututtu, mutta lapsilta tulee aivan toisenlaista palautetta. Päiväkodilla ei ole keinoja puuttua tilanteisiin, sanoo pojan äiti.

Lapset ovat tulleet eskaripäivän jälkeen kotiin itkuisina ja nähneet painajaisia.

Päiväkodissa on vanhempien mukaan myös monia outoja käytäntöjä.

–Toimintamalli on ollut lapsen jättäminen ilman välipalaa sekä fyysiset rangaistukset. Ne eivät kuulu kasvatuksen alan ammattilaisille eivätkä edes kenenkään omaan kotiin. Jos esimerkiksi tekee jotain tuhmaa, joutuu tekemään 10 punnerrusta, isä sanoo.

Vanhemmat ovat olleet myös huolissaan toteutuvatko eskarivuoden tavoitteet opetuksessa.

–Eskaritehtäviä on tehty vain nimeksi. Verrattuna muihin alueen esikouluihin on saavutettu ehkä puolet siitä, mitä toimintasuunnitelmassa on luvattu. Muun muassa kirjaimia on harjoiteltu noin kymmenen kirjaimen verran, äiti sanoo.

Lue myös jatkojuttu: Levoton eskariryhmä sai lisävoimia: uusi hoitaja aloitti

Vanhemmilta valitus aviin

Maaliskuussa 16 esikoululaisen vanhempaa kanteli Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen johdon toimimattomuudesta Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Taustalla oli yhden eskari-ikäisen lapsen väkivaltainen käytös useita lapsia kohtaan.

Joukko vanhempia on ollut huolissaan itähelsinkiläisen päiväkodin arjesta ja lasten turvallisuudesta.

Vanhemmat harkitsevat valittamista Aluehallintovirastoon (avi), sillä muutosta päiväkodin arkeen ei ole pyynnöistä huolimatta saatu.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut