Taistelupelin julkkikseksi nousseella Anssilla on hurja menneisyys – 7-vuotiaana tehty asuntomurto johti laitoskierteeseen

Anssi Huovinen on yksi Suomen menestyneimmistä elektronisen urheilun ammattilaisista. Vesa Ranta

Aapo Siippainen

Vantaalaislähtöinen Anssi Huovinen, 27,tunnetaan tietokonepelien maailmassa paremmin nimellä Andy Pyro Hän on yksi Suomen menestyneimmistä elektronisen urheilun ammattilaisista, joka tunnetaan ympäri maailman. Ennen menestystään Huovinen eli laitoskierteessä, jolle ei näyttänyt tulevan loppua.

Jo päiväkoti-iässä Huovinen liikkui Tikkurilan nuorisoporukoissa. Arkeen kuului näpistelyä, paikkojen rikkomista ja lintsaamista.

–Olin yllytyshullu. Aina messissä, jos joku keksi jotain tyhmää, Huovinen muistelee.

7-vuotiaana Huovinen jäi kiinni asuntomurrosta. Kun yksinhuoltajaäiti joutui maksamaan korvauksia, päätti hän lähettää poikansa lastenkotiin.

Kymmenvuotiaana Huoviselle annettiin mahdollisuus elää taas tavallista elämää. Hänet sijoitettiin avoimeen perhekotiin Jyväskylään. Vakavien karkailujen vuoksi matka jatkui Breikin päihdeyksikköön Helsinkiin ja sieltä Muhoksen Pohjolakotiin. Se tunnetaan paikkana, jossa nuoret surmasivat ohjaajan vuonna 2015. Huovisen tuttaviin kuuluva räppäri Mikael Gabriel pitää Pohjolakotia pahamaineisimpana paikkana.

Rikokset, joita Anssi Huovinen teki, muuttuivat koko ajan vakavammiksi. Hän ryösti autoja ja pahoinpiteli ihmisiä. Koska Huovinen oli luonteeltaan sosiaalinen, hän sai hoitaa ammattikoulussa luokkasormuskeräyksen. Nuorukainen kuitenkin kavalsi rahat itselleen.

–En tuntenut sympatiaa muita kohtaan, enkä välittänyt. Olin tehnyt samanlaisia juttuja niin pitkään ja asunut samankaltaisten ihmisten kanssa 24/7, että pidin sitä normaalina, Huovinen kertoo.

Lopulta Huovisen rikokset alkoivat vähentyä ja hän pääsi itsenäistymiskotiin.

Kun Huovinen oli 17-vuotias, hänen tyttöystävänsä kuoli auto-onnettomuudessa. Huovisen saapuessa turmapaikalle, hän näki murskaantuneessa autossa parhaan kaverinsa ja sekä tyttöystävänsä. Kumpikaan ei vastannut huutoihin.

Onnettomuuden jälkeiset tapahtumat muuttivat Huovisen elämän. Hän muistelee, kuinka kolarissa kuolleen pojan vanhemmat antoivat lapsensa tietokoneen Huoviselle. Tietokoneella pelaaminen auttoi surussa ja helpotti stressiä.

Huovinen on muistellut, että pelaaminen oli heti kilpailuhenkistä ja innostuminen lähenteli maanisuutta. Hän vertasi mielihyvän tunnetta näpistelyyn.

Vuonna 2013 Anssi Huovinen liittyi tietokonepelaajien suoratoistopalveluun Twitchiin, jossa tuhannet ihmiset pystyivät seuraamaan hänen pelaamistaan.

Huovinen käytti nimimerkkiä Andy Pyro, josta alkoi tulla nopeasti käsite. Yhä useampi halusi nähdä, kun Huovinen pelaa, koska mies esiintyi karismaattisesti ja kertoi hyviä vitsejä. Sosiaalisessa mediassa Huovista on kutsuttu Twitchin Brad Pittiksi. Elektronista urheilua eli esportsia Huovinen kuvailee sekä urheiluksi että näyttelemiseksi.

Suomessa hän on jo niin iso julkkis, että tuntemattomat ihmiset pyytävät häntä fanikuviin esimerkiksi ravintoloissa. Seuraajia hänellä on yli 145000.

Vaikka rötökset olivat jääneet taakse, Huovinen kuvaili elämäänsä rankaksi. Vuonna 2016 tavalliseen päivään kuului kahdeksan tuntia töitä elektroniikkakaupassa, kahdeksan tuntia tietokonepelejä ja neljä tuntia perhe-elämää avovaimon ja lapsen kanssa. Unelle jäi aikaa vain neljä tuntia. Burn out oli niin lähellä, että Anssi Huovisen oli pakko tehdä taas muutos elämäänsä.

Hän päätti lopettaa päivätyöt ja alkoi tietokonepelaamisen ammattilaiseksi, joka saa kuukausipalkka.Viime vuoden toukokuusta lähtienHuovinen on edustanutbrittiläistäMethod-peliorganisaatiotaPlayerun­known’s Battlegrounds -taistelupelissä. Työhön kuuluu muun muassa pelikiertueet ympäri maailmaa. Tulojaan hän ei halua paljastaa, mutta pelaaja antaa ymmärtää, että tulevaisuudessa hän asuu todennäköisemmin leveästi Havaijilla kuin Oulussa.

Laitosnuoruus opetti Anssi Huoviselle hyviä asioita. Hän kertoo oppineensa kestämään vastoinkäymisiä ja arvostamaan asioita, joita moni pitää itsestäänselvyyksinä.

Huovinen on äidilleen kiitollinen, että hänet sijoitettiin lastenkotiin. Lapsuuden kaveriporukasta moni on kuollut tai joutunut vankilaan. Huovinen uskoo, että hänellä olisi ollut edessään sama kohtalo.

Anssi Huovisesta kertoi ensin Sunnuntaisuomalainen. Lue lisää Etelä-Suomen Sanomista

–En tuntenut sympatiaa muita kohtaan, enkä välittänyt.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut