Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiheän 2,5 minuutin vuorovälin kokeilu ontui metrossa – "Antaisin tälle arvosanan välttävä plus"

Metrossa testattiin torstain aamuruuhkassa uutta liikennemallia, jossa kaikki metrojunat ajettiin poikkeuksellisesti Matinkylään asti. Kokeilu tarkoittaa sitä, että metrossa on tänä aikana 2,5 minuutin vuoroväli aiempaa pidemmällä osuudella Itäkeskuksen ja Matinkylän välillä.

– Antaisin tälle kokeilulle arvosanan välttävä plus. Kokeilu oli kyllä hyödyllinen ja saimme paljon arvokasta dataa, mutta etenkin Matinkylään saapuminen myöhästyi verraten paljon ja tämä tietenkin kertautui aamuliikenteessä ja myöhästytti liikennettä, arvioi HKL:n valvomoinsinööri Juhana Hietaranta

Liikennöintimallin toimivuutta on aiemmin tutkittu simuloimalla. Torstaiaamun kokeilun tarkoituksena oli ennen muuta kerätä lisätietoa liikenteen toimivuudesta tiheämmällä vuorovälillä todellisessa matkustajaliikenteessä. Selvitettävänä on muun muassa se, olisiko liikenne tällöin riittävän sujuvaa.

Hietarannan mukaan olennaista kokeilussa oli se, että aiemmin ei metrojunan kääntämistä ole kokeiltu yhdellä pääteasemalla.

– Tulos oli se, että Matinkylän kääntöraide suoriutui tästä kokeilusta aika hyvin, Hietaranta luonnehtii.

Tiheämpään liikenteeseen siirtymisestä ei ole vielä tehty päätöstä, vaan liikennettä tilaava HSL ja metroliikennettä operoiva HKL pohtivat sitä vielä erikseen. Siirtyminen Matinkylään ulottuvaan tiheään liikenteeseen olisi mahdollista aikaisintaan syksyllä.

Kaikkien junien ajaminen Matinkylään asti kasvattaisi samaan aikaan liikenteessä olevien junien määrää, ja toisaalta myös kuljettajia tarvittaisiin aiempaa enemmän.

Tiheämpi liikenne pidemmällä välillä on myös nykyistä alttiimpaa häiriölle, koska junien kääntöpaikalla pelivaraa olisi nykyistä vähemmän.