Epäiletkö, että kyy puri lemmikkikoiraa tai -kissaa? Älä tee näitä virheitä

LEMMIKIT Kyyn purema lemmikki kannattaa pitää aloillaan, jotta myrkky ei leviä. Kyytabletti kannattaa antaa vain, jos pään turvotus uhkaa estää lemmikkiä hengittämästä.

Kyyt alkavat herätä talvihorroksesta, joten lemmikin omistajien kannattaa olla valppaina.

Eläinvakuuttaja Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies muistuttaa, että nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen käärmeen. Tämän takia keväisin saadut puremat ovat vaarallisimpia.

Suurin osa lemmikeistä toipuu Melamiehen mukaan kyyn puremasta lääkärihoidon avulla. Pahimmillaan purema voi johtaa kuolemaan.

Kyy puree koiraa tai kissaa yleensä kuonoon, jolloin paranemisennuste on hyvä.

Purema raajassa on vaarallisempi. Silloinkin lemmikin omistajan kannattaa olla hötkyilemättä ja rauhoittaa myös lemmikki aloilleen.

– Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tai kissaasi tassuun, tärkeintä on pitää eläin mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön, Melamies neuvoo tiedotteessa.

Tämän jälkeen lemmikki kannattaa kantaa autoon ja ajaa eläinklinikalle.

Jos taas purema on kuonossa, voi koiran tai kissan pää turvota voimakkaasti.

Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle ja tukkia hengitysteitä. Turvotus voi pahentua 1–2 päivän aikana.

–Älä anna lemmikille kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet, Melamies neuvoo.

Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua näy lainkaan turvotusta, on todennäköistä että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.

Näin puremaa hoidetaan

Kyyn pureman voi tunnistaa hampaiden jättämistä rei'istä. Lievissä puremissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa lemmikin elimistöä.

Puremakohdassa näkyy ensin mustelmainen värimuutos. Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutamassa minuutissa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta.

Kyyn myrkky aiheuttaa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin.

Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä, ei tavallisella särkylääkkeellä.

Vakavissa tapauksissa lääkäri voi antaa vasta-ainetta. Vasta-ainetta löytyy useilta eläinklinikoilta eri puolelta Suomea.

Lähde: Agria eläinvakuutusyhtiö

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut