Onko tässä seuraava hittiruoka? – Ruotsin trendiä povataan nyt Suomeen

Yhä harvemmat syövät leipää. Leipä aiheuttaa monelle turvotusta, väsymystä ja vatsanpuruja.

Hapanjuureen leivotusta leivästä povataan nyt seuraavaa ruokatrendiä, sillä se sopii monelle sellaisellekin, joka saa hiivalla kohotetusta leivästä vatsaoireita.

Tuore Leipävallankumous-kirja avaa hapanjuuren saloja ja aikoo tuoda terveellisen, ravinteikkaan ja herkullisen leivän takaisin suomalaisten ruokapöytiin.

Kirjan resepteissä ei käytetä lisättyä leivinhiivaa, vaan taikinat rakentuvat mikrobien avulla hitaasti kehittäen leipään syvät aromit.

–Kun taikina valmistetaan hapanjuuren mikrobien avulla, juuren villihiivat kohottavat leivän. Maitohappobakteerit taas pilkkovat viljan sulavaan muotoon. Leivinhiivalla leivottu leipä aiheuttaa minulle vatsaoireita ja väsymystä, mutta hapanjuurileipää pystyn syömään huoletta, Leipävallankumous-kirjan kirjoittanut ja leipää 30 vuotta leiponut Eliisa Kuusela sanoo.

Kirjan mukaan täydelliseen leipään tarvitaan vain luomujauhoja, vettä ja suolaa – ei mitään muuta. Selkeät ohjeet, kuvat ja grafiikat saavat leipurin oivaltamaan, miten mikrobit valjastetaan leipurin parhaiksi ystäviksi.

Kirjassa opastetaan, miten hapanjuuri tehdään ja miten sitä hoidetaan ja säilytetään. Omat niksinsä annetaan myös hapanjuuritaikinan käsittelyyn ja leivän paistamiseen.

Fermentointitrendi on vallinnut maailmalla jo pitkään ja kuluttajat suosivat yhä enemmän aitoja, puhtaita ja yksinkertaisia raaka-aineita. Hapanjuurileipä on nouseva trendi muun muassa Ruotsissa.

Kuusela uskookin, että hapanjuurileipä on seuraava suuri ruokatrendi myös Suomessa.

–Ruotsissa hapanjuurileipä on ollut nousussa jo pidemmän aikaa, mutta Suomeen villitys tulee jälkijunassa. Meillä on Suomessa hyvin rikas leipäkulttuuri, sillä täällä käytetään leivissä kaikenlaisia viljoja. Siitä syystä myös hapanjuurileipä otetaan varmasti innolla vastaan. Kauraleipävillityksen ja gluteenittomien leipien vanavedessä tulee luontevasti hapanjuurileipä, uskoo kirjailija.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut