Graffitilegenda Blade maalasi museoon Helsingissä – katso kuvat vanhoista helsinkiläisgraffiteista

KATUTAIDE HAMissa aukeaa graffitinäyttely. Helsinkiläisen graffitin vaiheet koostettiin Graffiti Helsingissä -kirjaan.

New Yorkissa jo 1970-luvulla graffitien tekemisen aloittanut Blade on vieraillut Helsingissä HAMin eli Helsingin taidemuseon suuren graffitisatsauksen yhteydessä.

Blade on ihan ekoja graffitintekijöitä."

Vuonna 1957 syntynyt mies tunnetaan lisänimellä King of Graffiti ja hänen kerrotaan maalanneen yli 5000 junanvaunua. Hän on kehittänyt lukuisia graffitityylejä ja ollut alusta asti mukana graffitikulttuuria esittelevissä näyttelyissä.

Blade on myös maalannut HAMin kevään suurnäyttelyyn Graffiti kookkaan graffitin.

Legenda on tuttu myös graffititaiteilija Pete "Hende" Niemiselle, joka nykyään asuu Riihimäellä.

–Blade on ihan ekoja graffitintekijöitä. Kirja, jota äsken katsottiin Bladen kanssa, on nimeltään Subway Art Se oli se kirja josta opettelimme graffiteja.

Alun perin vuonna 1984 julkaistussa klassikkokirjassa esitellään graffiteja ja kirjassa on mukana myös Blade.

Hende törmäsi graffiteihin ensi kerran 1980-luvun puolivälissä vieraillessaan enonsa luona Tikkurilassa.

–Kolusin siellä paikkoja, missä voisi vaikka kiipeillä, ja näillä retkilläni näin myös graffiteja.

Vuonna 1988 hän alkoi maalaamaan itse, ensin tusseilla treenaamalla ja tägäämällä eli kirjoittamalla tägejä.

–Sitten aloin tehdä graffiteja. Ensihuumaan kuului sekin, että maalasin myös esimerkiksi junanvaunuja. Kun aloin seurustella poliisin tyttären kanssa jäivät pahimmat ylilyönnit graffitien kanssa taakse, Hende kertoo.

Nykyään hän vetää graffitityöpajoja, ja oli lähdössä Graffiti Helsingissä -kirjan julkistamistilaisuudesta vetämään työpajaa Mellunmäkeen.

–Korostan nuorille, että spraymaaleilla voi saada paljon hyvää aikaan, mutta niillä voi saada itsensä myös ongelmiin. Kerron nuorille, että junia ei kannata mennä maalaamaan.

Henden mielestä on hienoa, että graffititaidetta esitellään HAMin kaltaisissa taidemuseoissa.

–Tällaiset näyttelyt antavat tunnustusta heille, jotka graffiteja ovat tehneet rakkaudesta lajiin, uhrauksiakin tekemällä. Graffiteja tulee taidemuseoon katsomaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät niitä menisi katsomaan junaratojen varsille, Hende miettii.

Graffiti-näyttely

HAM Helsingin näyttely Graffiti käsittelee graffitin historiallisia juuria ja nykyisyyttä sekä erityisesti helsinkiläisen graffitikulttuurin yhteyttä kansainväliseen kenttään. Se esittelee myös nykytaidetta, joka jakaa graffitillekin ominaisen kaupunkitilan hyödyntämisen ja omaehtoisen tekemisen asenteen.

Helsinkiläistä graffitia esitellään 1980-luvulta nykypäivään, ja näkyväksi tulee viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut suuri muutos kaupunkilaisten suhteessa julkiseen tilaan. Näyttely on avoinna 6. huhtikuuta – 9. syyskuuta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut