Koirien turvakotiin jopa tarjotaan lemmikkejä – Johtaja: "Päivittäin tulee puheluita, että koirista halutaan eroon"

KOIRAT Uusia koteja tarjotaan yhä vähemmän.

Sekarotuinen Inka, 2, hyppii hännännypykkä vipattaen koppinsa verkkoa vasten, kun Hesyn koirahuoneen ovi avataan.

Hesyn salaisessa koiratalossa on tällä hetkellä viisi koiraa, mutta ainoastaan Inkaa saa kuvata ja esitellä lehtijutussa, sillä muut koirat ovat huostaan otettuja.

Omistajat saattavat joskus olla eri mieltä koiran pois ottamisesta ja siitä syystä koiria ei jutussa esitellä. Kaksi vanhinta koiraa ovat molemmat iäkkäitä, jopa yhdeksänvuotiaita.

–Tämä voi joillekin koirille olla ensimmäinen paikka, jossa ne säännöllisesti ulkoilevat ja saavat ruokaa, sanoo johtava eläintenhoitaja Anette Kare

Huostaanotetut koirat saattavat tullessaan olla huonokuntoisia, arkoja ja lyötyjäkin.

Koirilla voi olla erilaisia vaivoja, kuten hammas- ja vatsaongelmia sekä korva- ja silmätulehduksia. Kaltoin kohtelu voi näkyä vetäytymisenä, ruoan hotkimisena tai syömättömyytenä. Koiratalossa koirat hoidetaan kuntoon, sirutetaan, madotetaan ja kastroidaan.

–Muutama viikko siinä tavallisesti menee, kun ne asettuvat aloilleen ja niiden oma luonne alkaa tulla esille, Kare kertoo.

Talo sijaitsee omakotitaloalueella, jonka ympärillä on laajalti metsää. Takapihalla on iso koira-aitaus ja hangen seassa on leikkimisen jäljiltä leluja.

Tämä voi joillekin koirille olla ensimmäinen paikka, jossa ne säännöllisesti ulkoilevat ja saavat ruokaa."

Koirataloon tuodaan pääsääntöisesti huostaanotettuja, mutta löytökoiria Viikin löytöeläintalosta. Muille koirille ei tavallisesti ole tilaa, vaikka puhelin piriseekin jatkuvasti.

–Aina koiria on tänne tarjottu, mutta nyt tuntuu, että se on ihan jokapäiväistä. Päivittäin tulee puheluita, että koirista halutaan eroon, Kare kertoo.

Soittojen määrä on huomattavasti lisääntynyt ja koirataloon tarjotaan yhä enemmän myös rotu- ja vanhoja koiria. Soittojen määristä ei pidetä kirjaa.

–Ainakin puolella lisääntyneet. Viime viikolla meille soitti henkilö, joka oli saanut koiran joululahjaksi, mutta ei pystynyt sitä enää pitämään.

Kare ohjaa soittajia laittamaan ilmoituksia tietyille nettisivuille, joille voi jättää ilmoituksia kodinvaihtajista tai antaa ehkä koirahoitovinkkejä, mikäli koira olisi mahdollista pitää vielä itsellä ja neuvot ovat tarpeen.

Talossa on tilaa kahdeksalle pienemmälle tai 5–6 isolle koiralle. Paikat ovat jatkuvasti täynnä, mutta ottajia on yhä vähemmän.

– Ikinä ei ole ollut näin hiljaista. Yleensä puhelin soi muutaman kerran päivässä ja kysytään koiraa. Nyt voi mennä päiviä, ettei tule soittoja, Kare sanoo, mutta osaa selittää, mistä ilmiö johtuu.

Viime viikolla meille soitti henkilö, joka oli saanut koiran joululahjaksi, mutta ei pystynyt sitä enää pitämään."

Pihalla pallonsa kanssa häärivä Inka on koiratalossa poikkeustapaus. Se tuli taloon puolisen vuotta sitten tilanteessa, kun juuri yksi paikka oli talossa vapaana. Inkan omistaja jäi asunnottomaksi, eikä pystynyt enää pitämään koiraa.

–Nyt näyttää siltä, että Inka olisi saamassa kodin, Kare sanoo silminnähden iloisesta ja hyväluonteisesta koirasta.

Inkan uuden kodin löytymistä on hidastanut se, että se ei ole ollut täysin sisäsiisti.

Kun sopiva koti on koiralle löytymässä, viedään koira aina uuteen kotiin, ei koskaan päinvastoin. Vieraita ei oteta koirataloon.

–Ensimmäisellä käyntikerralla koira ei myöskään jää uuteen kotiin, jos paikka ei ole meille entuudestaan tuttu. Voimme tulla käymään koiran kanssa uudessa kodissa uudestaankin, jos tarpeen.

Koiratalo on ollut nykyisessä paikassaan vuodesta 2001, mutta jatkuva tilojen puute rassaa arkea.

–Tilat ovat huonot. Meillä pitäisi olla paikkoja ainakin 15–20 koiralle. Uusia tiloja etsitään, Kare sanoo.

Esimerkiksi tilanteessa, jossa koiran iäkäs omistaja kuolee, pitäisi Kareen mielestä koiratalossa olla tilaa ottaa koditon lemmikki vastaan. Tällä hetkellä se ei käytännössä ole mahdollista tai mahdollista vain silloin, jos joku koiratalon koirista on saanut uuden kodin.

Noin 30 koiraa vuodessa

Hesyn ylläpitämään koirataloon tulee vuosittain noin 30 koiraa.

Koirat tuodaan Viikin löytöeläintalosta ja ovat joko omistajaltaan kadonneita tai huostaanotettuja.

Koiria tulee ympäri Suomen löytöeläintaloista ja eläinsuojeluyhdistyksistä, pääasiallisesti kuitenkin pääkaupunkiseudulta.

Koirien keskimääräinen oloaika koiratalossa on noin kolme kuukautta.

Kaikki koirat saadaan sijoitettua uusiin perheisiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut