Mustasukkaisuus jäytää kaupan kassoja: Näistä lisätuloista taistellaan – "Lasketaan, kuka vuoroja saa"

Kaupoissa on tehty enemmän vuorotyötä sen jälkeen, kun aukioloajat vapautuivat vuoden 2016 alussa.

Lisäansiot ovat kaupan alalla niin haluttuja, että kaikille ei ilta- ja viikonloppuvuoroja välttämättä riitä. Kaupan liiton työmarkkina-asiantuntija Mervi Angerma-Niittylä sanoo, että vuorolisät aiheuttavat joskus jopa mustasukkaisuutta. Työntekijät ovat tarkkoina, ettei kollega saa enemmän kovempipalkkaisia sunnuntaityövuoroja.

–Työpaikoilla lasketaan, kuka vuoroja saa. Enää asia ei ole niin, että kuka joutuu töihin viikonloppuna, vaan kuka niitä vuoroja saa. Viikonlopun ja sunnuntain merkitys elämänrytmittäjänä on vähentynyt. Ne ovat ansiomahdollisuus. Jos työntekijä tekee paljon ilta- ja viikonlopputyövuoroja, hän voi 30 viikkotunnin sopimuksella päästä samoihin ansioihin kuin pelkkää päivävuoroa tekevä kokoaikainen työntekijä. Täydet työtunnit ovat 37,5.

Tuplapalkka ennen tai jälkeen loman on varmasti mieleinen vaihtoehto vapaapäivän sijasta.

Opiskelijat ovat valmiita tulemaan sunnuntaitöihin, vaikka se lyhentäisi lomaa.

– Loman yhteydessä olevaan sunnuntaipäivään ei ole aikaisemmin saanut suunnitella työvuoroa. Moni työntekijä kuitenkin haluaisi tehdä lomaa edeltävän tai seuraavan sunnuntaityövuoron, mutta sitä ei ole saanut tehdä, Mervi Angerma-Niittylä sanoo.

Tilanne muuttuu huhtikuussa, kun voimaan astuu uusi työehtosopimus.

–Työntekijän pyynnöstä hän voi tulla töihin lomaa edeltävänä sunnuntaina tai loman viimeisenä sunnuntaina. Tämän täytyy tapahtua työntekijän pyynnöstä ja ne sovitaan yksittäistapauksina. Asia neuvoteltiin yhdessä PAMin kanssa.

Angelma-Niittylä uskoo, että mahdollisuutta käytetään.

–Tuplapalkka ennen tai jälkeen loman on varmasti mieleinen vaihtoehto vapaapäivän sijasta.