Metallimiehen sormenpäät leikkautuivat irti – firmalle jättisakot kolmesta eri työtapaturmasta

toimitus

Nummelassa toimiva iso metallialan yritys, Lankapaja Oy on tuomittu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa 50 000 euron yhteisösakkoon kolmesta yrityksessä tapahtuneesta työtapaturmasta.

Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin kolmesta työturvallisuusrikoksesta ja yhdestä vammantuottamuksesta 13 440 euron sakkoihin.

Tuotantojohtaja sai sakkoja samoista rikoksista 2550 euroa. Lisäksi yksi esimies sai sakkoja yhdestä työturvallisuusrikoksesta 800 euroa ja kaksi esimiestä kumpikin 400 euroa.

Tapaturmat sattuivat kolmella eri työkoneella eli levyleikkurilla, jyrsimellä ja sirkkelillä 2015. Kolme työntekijää sai kukin käsivamman konetta käyttäessään.

Yksi miehistä oli yrittänyt käsin oikaista koneen terien väliin pudonnutta palaa, jolloin oikean käden sormet olivat jääneet terän alle. Pääsyä koneen vaara-alueelle ei ollut estetty. Keskisormen ja nimettömän päät olivat leikkautuneet irti.

Toisen miehen käsine oli takertunut jyrsimen suojaamattomaan pyörivään terään, ja käteen oli tullut murtumia.

Kolmannen miehen peukalo taas osui pyörösahan terään, mistä oli aiheutunut ommeltava haava. Tämänkään koneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty.

Oikeuden mukaan laitteet ovat olleet työturvallisuusmääräysten vastaisia.

Lisäksi toimitusjohtaja ja tuotantojohtaja ovat olleet sellaisessa vastuuasemassa, että heidän vastuullaan on ollut ryhtyä toimenpiteisiin vaarojen poistamiseksi.

Käräjäoikeus totesi, että toimitusjohtaja ja tuotantojohtaja ovat myös laiminlyöneet huolehtia siitä, että yrityksessä selvitetään ja arvioidaan riittävän järjestelmällisesti työvälineiden turvallisuus ja vaaratekijät.

Lankapajan toimitusjohtaja Kari Timgren kertoo, että oikeuden ratkaisu tuntuu kovalta verrattuna oikeuskäytäntöön, mutta yritys ei todennäköisesti lähde valittamaan tuomiosta.

Yrityksessä on tapausten jälkeen pyritty kohentamaan työturvallisuutta. Työtapaturmiin liittyvät koneet ovat tehtaalla yhä käytössä, ja levyleikkurin ja jyrsimen suojauksia on parannettu. Sirkkeliin on oikeuden ratkaisun mukaan asennettu hätäpysäytyskytkin.

– Meillä on nyt ihan toinen organisaatio, sekä uusi työturvallisuuspäällikkö. Sirkkelin osalta olemme yrittäneet pitkään selvittää, miten sitä voisi suojata, mutta mikään turvalaitehan ei voi sataprosenttisesti estää sitä, etteikö siihen saisi sormeaan, Timgren pohtii.

– Noiden kahden muun laitteen osalta turvalaitteita on lisätty, eikä enää vastaavanlaista, erittäin valitettavaa vahinkoa voi niillä tapahtua.

Lankapaja työllisti vuonna 2015 noin 170 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 2. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 5. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 9. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 10. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 11. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 12. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 15. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.