Katso 100 ammatin tienestit palkanlisäkoneesta – he saavat vuorolisiä jopa 14 500 euroa vuodessa

Kätilön keskimääräinen kuukausiansio on 3260 euroa. Siitä noin 500 euroa tulee työvuorolisien muodossa. Myös poliisien ja sairaankuljetuksen ensihoitajien vuorolisien määrä on samaa luokkaa eli 15 prosenttia kokonaispalkasta.

Kaikkein suurimman potin keräävät satamakapteenit ja satamaliikenteen ohjaajat. Palkasta lähes 25 prosenttia eli neljännes tulee työaikalisistä. Lisät ovat keskimäärin 1325 euroa kuussa. Jos työtä tekee vuodessa 11 kuukauden ajan, summa on yhteensä reilut 14500 euroa. Myös hätäkeskuksen päivystäjien palkassa noin viidesosa on vuorolisää.

Ravintola-alalla vuorolisiä saavat eniten baarimestarit. 270 euron vuorolisät ovat kymmenes kuukausipalkasta. Tarjoilijoilla osuus on 8 prosenttia.

Palkat selviävät Helsingin Uutisten Tilastokeskuksesta pyytämästä listauksesta.

Kaupoissa on tehty enemmän vuorotyötä sen jälkeen, kun aukioloajat vapautuivat vuoden 2016 alussa. Tilastoissa myyjien vuorolisät ovat vain 4,8 prosenttia eli sadan euron luokkaa. Palvelualojen ammattiliitosta arvellaan, että kaupat löytävät työntekijöitä ilta- ja viikonloppuvuoroihin.

– Ymmärtääkseni esimerkiksi pääkaupunkiseudulla laajennetulle aukioloajalle löytyy tekijät. Alussa käytettiin enemmän vuokratyötä, koska vapautus taisi tulla kaupantoimijoillekin yllättävällä vauhdilla, sanoo PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto.

Ehkä osalle ei ole nöpönuukaa, minä päivänä töitä tehdään.

Innokkaimmin vuorolisien perään ovat he, kenen elämäntilanteeseen sopii ilta- ja viikonlopputyöt, kuten esimerkiksi opiskelijat.

–Ehkä osalle ei ole nöpönuukaa, minä päivänä töitä tehdään. Perheelliset ovat suunnitelleet enemmän alan vaihtoa, koska työajat elivät niin ison murroksen.

Kauppojen uusilla työntekijöillä on tiedossa, että alalla saatetaan teettää töitä kellon ja viikon ympäri. Veirton mukaan Suomi ei ole kuitenkaan myyttinen 24/7-yhteiskunta. Hän sanoo, että erityisesti sunnuntai on edelleen perheiden yhteistä aikaa. Hän ei näe mahdollisuutta, että sunnuntaikorvauksesta voitaisiin joustaa.

–Sunnuntaikorvaus on kaikille yhtä tärkeä. Se olisi suonenisku, jos sitä pienennettäisiin.

Kaupan liitto ei halua kommentoida keskustelua, jota käydään sunnuntailisien poistosta. Aihe on työmarkkina-asiantuntija Mervi Angerma-Niittylän mukaan liian herkkä. Hän toteaa aiheesta ainoastaan, että sunnuntain merkitys kauppapäivänä on vahvistumassa.

–Erityisesti verkkokaupassa sunnuntain merkitys on suuri. Liittojen välillä on perustettu digitaalisen kaupan työryhmä, jossa mietitään nykyisten työehtojen toimivuutta verkkokaupassa ja miten määräyksiä olisi tarpeen muokata.

MaRan eli Matkailu- ja ravintolapalvelujen toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että sopimuksen osapuolet ovat sunnuntailisistä yhä kaukana toisistaan.

–Emme ole päässeet yhtään lähelle, Lappi kertoo,

Lappi sanoo, että MaRan sopimustarjouksessa sunnuntailisien tilalle tulisi korkeampi peruspalkka. Se antaisi yrittäjille paremmat mahdollisuudet ravintolan avaamiseen sunnuntaisin. Näin työpaikkojen ja työtuntien määrä lisääntyisi.

–Maksaisimme mielellämme suurempaa peruspalkkaa ja vähemmän lisiä. Jos sunnuntaityökorvausta pienennettäisiin, niin peruspalkkaa nostettaisiin vastaavalla summalla, toimitusjohtaja kertoo.

Timo Lappi sanoo, että suurimpia hyötyjiä olisivat työntekijät, jotka saisivat uusista sunnuntaitöistä lisää vuoroja. Menettäjiä taas he, jotka ovat tottuneet tekemään tuplapalkalla töitä joka sunnuntai.

–Työntekijät ja työnantajat kokonaisuutena hyötyisivät. Palkkasumma kasvaisi selvästi, Lappi summaa.

Lue myös:Mustasukkaisuus jäytää kaupan kassoja: Näistä lisätuloista taistellaan – "Lasketaan, kuka vuoroja saa"

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut