Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Helsinki tyrmää soteuudistuksen – "Soten toteutuminen suurempi riski kuin sen peruuttaminen"

SOTE Helsinki pelkää, että hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus näivettäisi pääkaupungin talouden.

Pormestari Jan Vapaavuori esitti maanantaina kaupunginhallitukselle, että Helsinki ei hyväksyisi maakunta- ja sote-uudistusta. Kaupunginhallitus hyväksyi lausuntoehdotuksen. Lopullisesti asiasta päättää valtuusto.

Helsingin suurin huoli on, että uudistus rapauttaisi kaupungin talouden, kun kunnallisverotuloista kaksi kolmannesta ja yhteisöverotulostakin 40 prosenttia ohjautuisi valtiolle.

Sote- ja maakuntauudistus pienentäisi kaupungin verorahoitusta merkittävästi juuri nyt, kun sitä tarvittaisiin rahoittamaan lisääntyviä investointeja. Kasvavan kaupungin on pakko sijoittaa asuntotuotantoon ja liikennejärjestelmän parantamiseen.

Uudistus heikentäisi kaupungin tasetta, kun nykyinen lainakanta jäisi edelleen kokonaan sen vastuulle. Se tarkoittaisi suhteellisen velkaantuneisuuden kasvamista.

Uudistuksen kokonaistaloudellisten vaikutusten arvioiminen on lausuntoesityksen mukaan hankalaa, koska uudistukseen sisältyy monta eri muuttujaa.

Valtiolta tuleva rahoitus perustuisi etupäässä ikärakenteeseen ja sairastuvuuteen. Nämä tekijät ottavat heikosti huomioon Helsingin ja metropolialueen erityispiirteet, kuten voimakkaan väestönkasvun, suuren maahanmuuton sekä eriarvoistumisen haasteet, kuten asunnottomuuden, syrjäytymisen ja päihdehaitat.

Helsingin talouden heikentyminen voisi riskeerata lopulta koko maan talouden.

Lausuntoesityksessä muistutetaan, että Helsinki toteuttaa jo selkeää suunnitelmaa sosiaali- ja terveyspalveluidensa uudistamiseksi. Tiukassa aikataulussa toteutettava sote-uudistus voisi häiritä toimivia palveluja. Helsingin mielestä uudistukset olisi pitänyt porrastaa ja toteuttaa vähitellen kokeilujen kautta.

Esitysluonnoksessa kannetaan huolta siitä, että valinnanvapauslainsäädäntö ei turvaa riittävästi sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä, kuten ei myöskään perus- ja erityistason palvelujen yhteyttä.

Helsinki ja sairaanhoitopiiri Hus ovat jo integroineet toimintojaan yhteen. Ensi vuonna on tarkoitus yhdistää Helsingin ja Husin päivystykset maan suurimmaksi yhteispäivystykseksi.

Helsinkiläisten sote-palvelujen pelätään heikkenevän uudistuksen myötä. Heikennys voisi konkretisoitua palveluverkon harvenemisena ja asiakasmaksujen korottamisena.

Lausuntoesitys kyseenalaistaa maakunnat uutena itsehallinnon tasona, sillä niille ei anneta verotusoikeutta, jolloin ne jäävät riippuvaisiksi valtion rahoituksesta. Samalla kyseenalaistetaan maakuntien kyky asumisen strategisesta suunnittelusta.

Helsinki vaatii, että pelastustoimi tulisi säilyttää kaupungin omana toimintana. Uudistuksessa ei ole esityksen mukaan otettu huomioon Helsingin pelastustoimen erityishaasteita kuten satamia ja lentokenttiä tai maanalaista ja korkeaa rakentamista.

Helsinki on yhdessä pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa vaatinut erillisratkaisua sote- ja aluehallintouudistuksesta. Uudistuksen peruuntuminen ei lausuntoesityksen mukaan aiheuttaisi yhtä merkittävää riskiä kuin sen toteuttaminen.

Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa ja päättää Helsingin kannan maakunta- ja sote-uudistukseen ylimääräisessä kokouksessa 4. huhtikuuta.