Saako kahvista vahvempaa lisäämällä yhden mitallisen ekstraa? Asiantuntija kumoaa yleisen virheen

Kahvin valmistamiseen liittyy paljon vahvoja myyttejä. Monet uskomuksista eivät paranna kahvin makua. Kahvielämystä voi kuitenkin kehittää pienillä nikseillä.

Huhtikuussa järjestettävä Helsinki Coffee Festival -tapahtuma keräsi yhteen yleisimmät myytit, jotka se pyrkii murtamaan ammattilaisten avulla.

1. Kahvi säilyy paremmin jääkaapissa.

–Jääkaappisäilytys voi olla hyvä vaihtoehto kahvin säilyvyyden kannalta, mutta se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruuista. Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle tai vaikkapa graavilohelle, kertoo maajohtaja Lari Salomaa, kahvipaahtimo Johan & Nyströmiltä.

2. Lisäämällä määrällisesti enemmän kahvipuruja kahvista tulee vahvempaa.

–Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen ei saa vahvempaa kahvia, vaan yleensä siitä tulee silloin kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa käyttää paahtoasteeltaan tummempia papuja, selventää Salomaa.

3. Suodatinpaperin loppuessa voi käyttää talous- tai WC-paperia.

– Suodatinpaperilla on väliä, sillä se vaikuttaa kahvin makuun. Suosittelisin myös aina kastelemaan suodatinpaperin vedellä ennen kahvipurujen lisäämistä, jolloin paperin makua irtoaa kahviin vähemmän, Salomaa jatkaa.

4. Kahvin ja veden voi mitata keittimeen valmiiksi jo reilusti ennen keittämistä, se ei vaikuta makuun.

–Kahvi kannattaa aina keittää tuoreeltaan, ja sitä on hyvä tehdä vain sen verran mitä aikoo sillä hetkellä juoda. Mitä kauemmin kahvi seisoo, sitä pahemmalta se maistuu. Veden tulee olla raikasta ja kylmää sekä kahvijauheen tuoretta, Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola sanoo.

5. Annostelen kahvin ruokalusikalla, ei sillä niin väliä.

–Oikeat mittasuhteet ovat hyvän kahvin yksi tärkeimmistä elementeistä. Nyrkkisääntö on, että kahvia mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Yleensä kahvilaitteiden mukana tulee oikean kokoinen mittalusikka, josta näkee grammamääränkin, Lari Salomaa kertoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut