Riku Niemi tietää, miksi tango on Suomessa liki pyhää – "Miehelläkin on lupa olla runollinen"

MUSIIKKI Riku Niemi ja Kyösti Mäkimattila yhdistävät voimansa tangokonsertissa.

Riku Niemi tuo kymmenenhenkisen tangotententtinsä Monikkoon. Solistina toimii Kyösti Mäkimattila (oik). JUKKA LEHTINEN

Ulla Yliherne

–Kyöstin kanssa yhteistyön tekeminen on ollut alusta asti kuin musiikillinen rakkausavioliitto, kapellimestari Riku Niemi kuvailee.

Kyöstillä hän tarkoittaa vuonna 2013 tangokuninkaaksi valittua Kyösti Mäkimattilaa, jonka kanssa Niemen luotsaama Riku Niemi Orchestran Tangotentetti keikkailee.

Nimensä mukaisesti tangotentetti esittää konsertissa erityisesti suomalaisia tangoja kymmenen soittajan voimin.

–Tango on suomalaisille tärkeä, jopa pyhä asia. Suomalaisen tangon kulta-aika oli 60-luvulla. Sitä on kuunneltu ja tanssittu. Tangoon on liitetty myös lupa, jossa suomalainen mies saa olla runollinen ilman, että luopuu miehekkyydestään, Niemi kuvailee.

Tästä innostuneena Niemi orkestereineen onkin omien sanojensa mukaan etsinyt suomalaisen tangon nykytilaa.

–Olemme heittäneet ilmoille kohteliaan kysymyksen siitä, mitä suomalainen tango voisi tänä päivänä olla. Siitä olemme varmoja, että aihe ei ainakaan ole loppuunkulutettu, kapellimestari vannoo.

Niemen johtama orkesteri julkaiseen huhtikuussa myös yhteisen albumin Mäkimattilan kanssa. Albumin ensimmäinen single Rakkautesi on valo on jo julkaistu.

–Vaikka albumilta ei löydy yhtään perinteistä tangoa, ei olisi väärin sanoa, että kyseessä on tangolevy. Odotan innolla, miten yleisö ottaa levyn vastaan, Niemi intoilee.

Riku Niemi Orchestran varsinainen kokoonpano käsittää 25-henkisen ammattimuusikon joukon, joka koostuu big bandista ja jousisoitinryhmästä.

–Soittajien määrä vaikuttaa yllättävän vähän konserttiin valmistautumiseen. Kuulostaa ehkä kliseeltä, että kaikki konsertit ovat samanarvoisia, mutta se on totta. Muusikko, joka esiintyy ammatikseen ja antautuksella, ei suhtaudu esiintymisiin eri tavalla, Niemi huomauttaa.

Hieman pienemmän kokoonpanon liikuttaminen eri esiintymispaikkoihin on myös kätevää.

–Olemme orkesterin perustamisesta lähtien esiintyneet eri kokoisilla kokoonpanoilla. Iso, 25-hengen orkesteri on massiivinen, ja on toisiin esiintymispaikkoihin tavalla tai toisella jopa liian iso. Tententti on monipuolinen ja ilmaisuvoimainen kokoonpano bassoineen, kitaroineen, rumpuineen ja puhaltimineen, Niemi kuvailee.

Riku Niemi Orchestran Tangotentetti solistina Kyösti Mäkimattila Monikko-salissa, Kuntotie 7, Klaukkala ke 28.3. klo 19. Lippuja myydään Monikon kahvilassa ma–ke klo 13–20 ja to–pe klo 11–18 sekä tuntia ennen tapahtuman alkamista.

RNO

Riku Niemi Orchestra (RNO) on vuonna 2005 perustettu rytmimusiikin ammattiorkesteri.

Sen 25-henkisen orkesterikokoonpanon muodostavat big band ja jousisoitinryhmä.

Nyt RNO on koonnut Monikkosaliin kymmenen hengen kokoonpanon.

Solistina esiintyvä Kyösti Mäkimattila on laulaja ja pitkän linjan muusikko.

Mäkimattila valittiin tangokuninkaaksi vuonna 2013.

Mäkimattila on laulamisen rinnalla tehnyt sanoituksia omiin tuotantoihinsa sekä muille artisteille.

Mäkimattilan lisäksi RNO on esiintynyt yhdessä useiden tunnettujen suomalaisten artistien kuten Saara Aallon, Paula Koivuniemen ja Jukka Kuoppamäen kanssa.

Orkesterin pitkäaikaisin yhteistyökumppani on ollut Jorma Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.