Täällä on Suomen liikenteen hermokeskus: Kymmenet ruudut välittävät kuvaa ja tietoa – "Säästetään jopa 20 ihmishenkeä vuodessa"

LIIKENNE Liikenneviraston liikenteenohjausyksikön päällikkö Sami Luoma tietää: Suomessa on vähän ruuhkia.

Pasilan tieliikennekeskuksesta ohjataan myös pääkaupunkiseudun ja lähikuntien liikennevaloja Järvenpäähän ja Tuusulaan saakka, yksikön päällikkö Sami Luoma kertoo. unknown

Jyrki Hämäläinen

Jos haluaa tietää, mitä Suomen liikenteessä tapahtuu, vastaus löytyy Liikenneviraston tieliikennekeskuksista. Niitä on neljä: Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Helsingin tieliikennekeskus sijaitsee Pasilan virastotalon uumenissa. Valvomo on täynnä muun muassa teiden varsilta kamerakuvaa välittäviä monitoreja, joita päivystäjät tarkkailevat. Ruutuja on kymmeniä. Keskuksesta voidaan esimerkiksi muuttaa vaihtuvia nopeusrajoitusopasteita ja sulkea tunneleita tai kaistoja.

–Pasilan liikenteenhallintakeskuksessa on myös Helsingin raitiovaunujen ohjauskeskus, liikennevaloja ohjaava poliisi ja pääkaupunkiseudun kuntien yhteinen operaattori. Muissakin tieliikennekeskuksissa on viranomaisten edustus, mikä on maailmanlaajuisestikin edistyksellistä ja melko harvinaista, Liikenneviraston Tieliikenteen ohjaus -yksikön päällikkö Sami Luoma kertoo.

Tieliikennekeskusten päätehtävänä on yksinkertaisesti liikenteenhallinta. Se tarkoittaa muun muassa ajantasaisen tiedon tuottamista, liikentennetiedottamista ja häiriönhallintaa, joiden tavoitteena on liikenneturvallisuuden edistämminen ja matka-aikojen ennakoitavuuden parantaminen.

–Tieliikenteen ohjauksella pystytään saamaan merkittäviä aikasäästöjä ja liikenneturvallisuusparannuksia. Uskallan sanoa, että koko liikennekeskustoiminnalla voisaan vuositasolla säästää liikenteessä jopa parikymmentä ihmishenkeä, Luoma toteaa.

Liikennevirasto tarjoaa keräämäänsä reaaliaikaista liikennetietoa kaikille tienkäyttäjille Liikennetilanne-palvelussa, joka laajeni tänä vuonna välittämään informaatiota viimeisimmistä tieosuuksille tehdyistä hoitotoimenpiteistä. Tieliikennekeskusten liikennepäivystäjät vastaavat Tienkäyttäjän linjalle (0200-2100) tuleviin puheluihin.

Suomi on suuri maa, jossa risteilee 78000 kilometriä valtion väyliä. Suomalaiset tekivät toissa vuonna eri välineillä 5,1 miljardia matkaa, joilla liikuttiin 76 miljardia kilometriä. Lähes puolet käyttää matkoihin henkilöautoa.

Pääteiden liikenne kasvaa koko ajan. Viime vuonna kasvu oli hieman yli kaksi prosenttia.

Sami Luoman mielestä Suomessa on enemmän liikenteen jonoontumista kuin pahoja ruuhkia.

–Ruuhka on subjektiivinen käsite. Toki niitä on jonkin verran, mutta ei läheskään yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa.

–Normaalisti maanteillä on pahimmat ruuhkat juhannusliikenteessä. Silloin liikenteen määrä on kaksinkertainen joululiikenteeseen verrattuna.

Sami Luoman mukaan liikenteenhallinnnan keinoilla voidaan avittaa matkantekoa, mutta paljon riippuu myös ihmisten omista valinnoista.

–Jos riittävä määrä ihmisiä lähtisi arkisin liikkeelle kaksi tuntia aikaisemmin tai myöhemmin niin, että piikki jakautuu tasaisemmin, liikkumisen aikakustannukset pienenisivät paljon aamuisin ja iltaisin.

Liikenne on niin olennainen osa yhteiskuntaa, että siitä on tullut myös viihdettä. Jotkut median liikenneohjelmat ovat muodostuneet käsitteiksi. Viestinnällä on myös merkitystä.

–Kun pääkaupunkiseudulla oli lakkotilanteita, joissa joukkoliikennekapasiteettia oli pois käytöstä, tiedotimme etukäteen voimakkaasti, että jääkää kotiin etätöihin tai ajastakaa lähtemistä. Sen seurauksena liikennettä oli jopa normaalia arkipäivää vähemmän. Jos 200000 junamatkustajaa lähtee liikkeelle henkilöautoilla, ne eivät kaikki mahdu kaduille ja maanteille, Luoma toteaa.

Liikenne muuttuu koko ajan älykkäämmäksi, mutta Suomen vanha autokanta hidastaa uusien teknologioiden käyttöön ottoa.

Viime vuonna tuhatkunta autoilijaa osallistui Liikenneviraston ja Trafin kokeiluun, jossa matkapuhelinsovelluksella välitettiin ja vastaanotettiin tietoa mahdollisista liikenneturvallisuutta heikentävistä olosuhteista.

–Autojen ja infran väliseen kommunikaatioon on jo olemassa teknologiaa. Uskon, että se yleistyy lähivuosina merkittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 2. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee
 5. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 13. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 14. Jäkälätie Tapanilassa pysyy kiinni kerrottua pidempään
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 8. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 11. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 12. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 13. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.