Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-supertähti Marko Jantunen nousi pohjalta – "Amfetamiini oli matkalippu kohti kuolemaa"

PÄIHTEET Ex-jääkiekkoilija Marko Jantunen kertoi nuorille huumeiden vaarallisuudesta.

Lahtelaislähtöinen ex-jääkiekkoilija Marko Jantunen, 47, kävi äskettäin Pukkilan Toimelassa kertomassa nuorille päihteiden käytöstä ja siitä, miten ne voivat tuhota elämän.

Jantunen aloitti uransa Lahden Kiekkoreippaassa. Juniorivuosien onnistumiset siivittivät 19-vuotiaan lupauksen SM-liigaan Lahden Hockey Reippaaseen.

Jantusen otteet Liigassa pantiin merkille myös rapakon takana, ja 29 pistettä 39 otteluun poiki NHL-varauksen Calgary Flamesin organisaatiosta.

Jantunen loisti Suomessa ja takoi mielipuolisia tehopisteitä niin Turun Palloseurassa kuin Kuopion Kalpassa.

Ruotsissa Jantunen nousi supertähden rooliin."

Tahkottuaan SM-liigassa pari huippukautta Jantunen siirtyi Ruotsiin, Västra Frölundaan. Menestystarina jatkui: Ruotsissa Jantunen nousi supertähden rooliin.

Lopulta hän päätti lähteä tavoittelemaan pelipaikkaa Calgarystä kaudella 1996–1997. Ristiretki jäi kuitenkin vain pyrähdykseksi, ja Jantunen pelasi maailman parhaassa jääkiekkoliigassa vain kolme ottelua. Jantunen palasi kesken kauden maitojunalla takaisin Frölundaan, jossa häntä pidetään vieläkin lähes jumalana.

Kovakuntoinen kiekkotaituri jaksoi juhlia pelaamisen ohella.

Juhliminen oli lähtemässä lapasesta. "

Vähitellen rajat alkoivat tulla vastaan, ja mies huomasi, että juhliminen oli lähtemässä lapasesta. Väärät valinnat ja pienet virheet olivat tuhota miehen elämän. Teini-iässä alkanut läträäminen viinaksilla alkoi häiritä unirytmiäkin. Kiekkotähti ratkaisi pulman lisäämällä coctailiin unilääkkeitä.

–Eräänä maanantaina heräsin kovassa krapulassa. Valehtelin lääkärille olevani vatsataudissa. En ollut. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tajusin, että sairauteni pyyhkäisi minua niskaperseotteella pitkin lattioita. Kuski oli vaihtunut, Jantunen kertoo.

Espanjassa lomaillessaan Jantunen kokeili krapulaan kokaiinia ensimmäisen kerran. Euforia helpotti hetkeksi, mutta mies koukuttui välittömästi.

Vähitellen raju elämä alkoi näkyä ulospäin. Jokereissa pelatessaan Jantunen oli ryypännyt lääkkeiden kanssa itsensä aivan rapakuntoon, mutta hyppäsi aamulla auton rattiin. Poliisipartio kiinnitti huomiota Jantusen ajamiseen ja pysäytti kiekkotähden. Bang, ensimmäinen rattijuopumus. Jantusen syöksykierre oli alkanut.

Kysymys ei ollut enää, juoko Marko, vaan siitä, pystyykö Marko olemaan juomatta.

–Serkkuni Riku kuoli 24-vuotiaana heroiinin yliannostukseen. Äitini itkiessä katsoin häntä silmiin ja lupasin: Äiti, en tule ikinä käyttämään huumeita. Niinpä, huokaisee Jantunen.

Viimeiset pelivuodet menivät sumussa jäähdytellen ja huumetestejä väistellen."

Myöhemmin uralla kuvioihin tuli lääkkeiden ja alkoholin ja kokaiinin lisäksi amfetamiini, joista jälkimmäistä Jantunen kuvaa ”alistajaksi”.

Viimeiset pelivuodet menivät sumussa jäähdytellen ja huumetestejä väistellen. Jantunen päätti uransa Lahden Pelicansissa 2010.

Seuraavat vuodet menivät täysin huumeiden orjana. Jantunen käytti elääkseen ja eli käyttääkseen. Julkisuuteen hän nousi enää huumesekoilujensa kautta.

–Amfetamiini tuli elämääni 2008. Se oli matkalippu kohti kuolemaa. Päihteiden tarkoitus on koukuttaa ihminen ja lopulta ajaa kohti väistämätöntä kuolemaa. Käytin melkein viisi grammaa vahvaa amfetamiinia päivässä ja velkaannuin joka suuntaan. Kiekkouran ansiot oli tuhlattu viimeistä senttiä myöten.

–Minut on otettu autoon ja kuristettu takapenkillä. On viety sorakuopille ja hakattu baseball-mailoilla ja jopa sirkkelillä päähän. Olen monta kertaa katsonut aseen piippua silmilläni ja ase on ollut suussakin.

Jantunen lainaili, selitteli, valehteli ja varasteli. Elämäkerrassaan ”Läpi Helvetin” hän kertoo, kuinka matkusti Helsinkiin anelemaan polvillaan armoa velkojilta.

Huumemaailman luottotiedot olivat palaneet ja edessä oli kuolemantuomio. Perhekin oli uhattuna.

Ainoa vakuutus oli hoitoon hakeutuminen. Seuraavana päivänä Jantusen vanha pelikaveri ja luottoystävä Pasi Tuomaila kuskasi riutuneen ex-tähden Avominne-hoitoon.

Tajusin, että Marko, tää johtuu susta, kertoo kuoleman porteilla käynyt Jantunen.

Vähitellen tärinät hellittivät ja uusi elämä alkoi haparoiden. Nykyisin yli kaksi vuotta raittina ollut Jantunen tekee päihdetyötä ja toimii taas urheilun parissa. Suhteet läheisiin ovat parantuneet.

Marko Jantusen esitelmästä Pukkilassa kertoi ensin Uusimaa-lehti.