Yli 10 koiraa tai kissaa voi löytyä pienestä kerrostaloasunnosta – eläinten keräilijät työllistävät viranomaisia

LEMMIKIT Eläinten hamstraaja löytyy yleensä eläinsuojeluilmoituksen perusteella.

Helsingin eläinsuojelutarkastuksilla puututaan eläinten liialliseen keräilyyn. Helsingin valvontaeläinlääkärit kohtaavat usein koteja, joissa on liiankin paljon lemmikkejä.

Suuresta eläinmäärästä huolehtiminen vaati paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Tämä voi joskus osoittautua omistajalle ylivoimaiseksi.

Eläinten hamstraaja löytyy yleensä eläinsuojeluilmoituksen perusteella. Ilmoitus on tehty esimerkiksi, kun rappukäytävään on alkanut kulkeutua pahaa hajua.

Yhteydenotto voi koskea myös epäilyä koirien riittävästä ulkoilutuksesta.

– Pienessä kerrostaloasunnossa voi joskus olla yli kymmenen koiraa tai kissaa, kertoo Helsingin ympäristöpalveluiden valvontaeläinlääkäri Elli Valtonen

– Kun omistajan jaksaminen ei riitä eläinten ulkoilutukseen ja hoitoon, eläimet tekevät tarpeitaan asuntoon.

Kissojen ja koirien ohella tarkastuksilla tavataan hiiriä, rottia, kaneja ja muita pieniä lemmikkieläimiä. Tarkastetuista kohteista noin 40 prosentissa oli vähintään kaksi eläintä.

Ison lemmikkimäärän pitäminen on työlästä. Kovin montaa koiraa ei voi ulkoiluttaa kerralla, jolloin niiden ulkoiluttaminen useassa erässä voi viedä monta tuntia päivässä. Jos kissojen hiekkalaatikko jää siivoamatta, alkavat kissat etsiä puhtaampia paikkoja tarpeiden tekemiseen.

Lemmikkieläimen hankintahinta on vain osa eläimen kuluista. Eläintä ottaessa tulee varautua myös tarvikkeiden hankintaan, ruokakustannuksiin ja eläinlääkärikuluihin, Helsingin ympäristöpalveluista muistutetaan.

Vuonna 2017 ympäristöpalveluiden valvontaeläinlääkärit tekivät 349 tarkastusta, joista suurin osa tehtiin helsinkiläisiin yksityisasuntoihin. Myös eläinkaupoissa, hevostalleissa ja muissa vastaavissa valvontakohteissa vierailtiin.

Suurin osa tarkastuksista, lähes 90 prosenttia, kohdistui koiriin ja kissoihin. Tarkastuksista noin 40 prosentissa annettiin määräyksiä tai ryhdyttiin kiireellisiin toimenpiteisiin eläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Määräykset koskivat yleisimmin eläinten perushoitoa, kuten ruokintaa, ulkoilutusta, pitopaikan puhtautta tai sairauden hoitoa.

Kiireellisiin toimenpiteisiin ryhdyttiin, jos eläin oli hylätty tai omistaja oli vakavasti laiminlyönyt sen hoidon. Vakavista eläinsuojelurikkomuksista tehdään tutkintapyyntö poliisille. Viime vuonna helsinkiläisille eläinten omistajille määrättiin kymmenen eläintenpitokieltoa.

Löytöeläinten määrä ennallaan

Pääkaupunkiseudun löytöeläimet toimitetaan Helsingin Viikin löytöeläintaloon. Siellä annetaan tilapäistä hoitoa myös eläinsuojelullisista syistä haltuun otetuille eläimille.

Vuonna 2017 talossa hoidettiin 675 helsinkiläistä eläintä, kun määrä vuonna 2016 oli 683.

Koirista 90 prosenttia ja kissoista 60 prosenttia palautui takaisin omistajilleen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut