HS: Telia estää pääsyn 1600 verkkosivulle – muut suomalaisoperaattorit harkitsevat

Nettisurffailua aiotaan rajoittaa estämällä pääsy laitonta materiaalia sisältäville verkkosivuille. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Inka Töyrylä

Useat operaattorit harkitsevat estävänsä pääsyn laitonta materiaalia sisältäville verkkosivuille, kertoo Helsingin Sanomat.

Asia nousi puheenaiheeksi, kun Telia kertoi yhdessä keskusrikospoliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa tekemässään tiedotteessa tiistaina olevansa Suomen ainoa operaattori, joka sulkee lasten seksuaalista riistoa ja kaltoinkohtelua sisältävän sisällön pois verkosta poliisin toimittamien verkkosivustojen sulkulistojen pohjalta.

Keskusrikospoliisi käy Helsingin Sanomien mukaan parhaillaan neuvotteluja DNA:n kanssa listan käytön käynnistämisestä. Myös Elisalla keskustellaan asiasta.

–Me näemme tärkeänä, että krp pitää sulkulistoja yllä ja käymme keskustelua, että meidän tulisi myös lähteä tähän mukaan, sanoo Elisan yritysvastuujohtaja Minna Kröger Helsingin Sanomien haastattelussa.

Keskusrikospoliisi ylläpitää Suomessa sulkulistaa laitonta materiaalia, etenkin lapsipornoa jakavista sivuista. Krp myös toimittaa sen operaattoreille. Pitkälti Interpolin tietoon pohjautuvalla listalla on tällä hetkellä noin 1 600 sivustoa.

Tähän asti operaattorit eivät ole halunneet estää sulkulistalla oleville sivustoille pääsyä, vaan ne ovat korostaneet nettineutraliteetin periaatetta. Myös sisältöjen rajoittamiseen liittyvä sananvapaus on noussut esiin. Nyt operaattoreiden asenne on muuttumassa ja alalla on alettu nähdä, että asiasta on syytä pitää ääntä.

Poliisi toteaa Helsingin Sanomille sananvapauden olevan tällaisessa tapauksessa pienempi ongelma, sillä kyse on lapsen ihmisoikeuksista.

Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen toteaa yhteistiedotteessa lasten seksuaalista riistoa ja kaltoinkohtelua sisältävien kuvien määrä lisääntyneen verkossa. Lisäksi niiden sisältö on raaistunut, ja uhrit ovat yhä nuorempia.

Pelastakaa Lapset ry:lle ilmoitetuista vihjeistä yli 90 prosenttia liittyy kuviin ja videoihin, jotka kohdistuvat alle 13-vuotiaisiin lapsiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut