"Tästä lähtien lauleskellaan pelkkää karaokea" – "Pakkopullaksi" kuvattu livemusiikki poistumassa ravintoloista

MUUTOS Ravintoloitsija ja viranomainen sanovat, että keikat vähenevät alkoholilain muututtua maaliskuuta alussa.

Osa ravintoloista järjesti aiemmin livemusiikkikeikkoja myös siksi, että sellaiset olivat edellytyksenä jatkoaikaan eli myöhempään sulkemisaikaan. Lotta Kvist / arkisto

Tuomas Massinen

Useiden musiikkiartistien työt ovat uhattuna uuden alkoholilain vuoksi.

Maaliskuun alusta alkaen ravintoloiden ei ole enää tarvinnut hakea jatkoaikalupaa ja järjestää ”tasokasta ohjelmaa” pitääkseen paikkojaan auki pitkälle aamuyöhön.

Helsingin ydinkeskustassa Kalevankadulla sijaitsevan olutravintola Villi Wäinön ravintolapäällikön Atte Ollilan mukaan livemusiikkia ei heillä enää niin usein kuulla.

Tietyin välein on pitänyt olla joku bändi."

Villi Wäinöllä on ollut perjantaisin ja lauantaisin jatkoaika neljään asti aamulla.

–Livemusiikki varmaan vähenee meillä. Jatkoaika edellytti sitä, että tietyin välein meillä piti olla joku bändi tai trubaduuri esiintymässä. Ehkä tulevaisuudessa voisi olla vaikka niin, että meillä on pikkaisen parempia bändejä kuin ennen, mutta harvemmin. En usko että livemusiikkia kokonaan lopetamme, Ollila sanoo.

Hän pitää uudistusta tietyssä mielessä helpotuksena siinäkin mielessä, että livemusiikin järjestäminen maksaa ravintolalle.

–Se on ollut tietyllä tapaa turha kuluerä, koska bändit eivät sillä lailla ole meidän ravintolamme juttu. Vaikka livemuusikko tai bändi nyt olisikin maksanut vain muutamia satoja euroja, on ollut sattuman kauppaa, kuinka paljon porukkaa esitystä on tullut katsomaan.

Miksi sitä järjestää, kun se maksaa todella paljon?"

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Ilkka Ripatti uskoo, että lakimuutos saattaa johtaa jopa artistien massatyöttömyyteen.

–Kun nyt ei vaadita enää minkäänlaista ohjelmaa, vaikka ravintolassa voi juoda kello viiteen saakka, on täysin varmaa, että useimmat ravintolat luopuvat ohjelmatarjonnasta. Miksi sitä järjestää, kun se maksaa todella paljon? Suosikkiartistien palkkiot ovat olleet huima kustannus ravintolalle, Ripatti toteaa.

– En usko, että kovin moni ottaa enää trubaduuria, kun se ei ole enää pakko. Luulen, että tästä lähtien ravintoloissa lauleskellaan pelkkää karaokea, Ripatti ennakoi.

Trubaduuri tai tuntematon bändi jatkoajan saaneen ravintolan nurkassa on siis ollut tietyllä tapaa jonkinlaista pakkopullaa sekä ravintoloitsijalle että asiakkaille.

Asiakkaat eivät bilebändejä juuri kaivanneet."

Tikkurilalaisen Pingviini-ravintolan omistaja Petri Hietala uskoo, että artistien ravintolakeikat vähenevät lainmuutoksen seurauksena rankasti.

–Meidänkin piti aiemmin ottaa vähintään kaksi musiikkiesiintyjää kuukaudessa perjantain ja lauantain aamuneljän aukiolon takia. Se oli meille rasite: asiakkaat eivät bilebändejä juuri kaivanneet. Nyt uuden lain myötä vähennämme bändikeikkoja roimasti ja keskitymme stand up -komiikkaan ja dj-iltoihin, omistaja kertoo.

Hietalan mukaan ravintola pystyy samalla karsimaan esiintyjäkuluja 50 prosenttia, kun se ei enää liiemmin järjestä bilebändien keikkoja. Useimmiten yksi keikka on maksanut 500–1000 euroa.

–Jatkossa voi käydä myös niin, että ravintolat maksavat aiempaa pienempiä keikkapalkkioita, Hietala arvioi.

Juuri mikään keikkatarjous ei jää ottamatta."

Vantaalla keikkailevan Tom Eklund & Liivit Boysin nokkamies on sitä vastoin optimistisempi tulevaisuuden suhteen. Tom Eklund kertoo luottavansa livemusiikin voimaan ja siihen, että ravintolat haluavat tarjota asiakkaille jatkossakin keikkaelämyksiä.

–En suoranaisesti usko, että keikat lakimuutoksen myötä vähenevät. Tietysti aika sen näyttää. Kyllä minua huolestuttaa, jos livemusiikkia katoaa ravintoloista, eikä soittajille löydy hommia.

Eklundin mukaan hänen bändillään riittää yhä mukavasti keikkoja tänä vuonna.

–Teemme niin erityylisiä keikkoja, isommilla ja pienemmillä kokoonpanoilla, ettei juuri mikään keikkatarjous jää ottamatta.

Eklund miettii, että soittajat voivat joutua nostamaan palkkioitaan, jos esiintymismahdollisuudet vähenevät.

–Toivon myös, etteivät ravintolat ala kalastella bändejä kaljapalkalla soittamaan. Tiedän, että moni varsinkin aloitteleva bändi siihen suostuu, koska keikalle on musiikin palon takia päästävä. Mitä enemmän bändit soittavat lähes ilmaiseksi, sitä vaikeampaa jonkun on yrittää tienata elantoaan keikkailemalla.

Laki muuttui

Maaliskuun alusta alkaen ravintola ei ole enää tarvinnut jatkoaikalupaa, vaan auki voi olla vaikka jatkuvasti Aville tehdyn ilmoituksen turvin. Uusi alkoholilaki poisti myös vaatimuksen tasokkaan ohjelman järjestämisestä.

Ennen ravintoloiden piti hakea Avilta jatkoaikalupaa kello 3:een ja 4:ään. Kolmeen sai luvan, jos oli tasokasta viihdeohjelmaa. Karaokea ei sellaiseksi hyväksytty, minimivaade oli juontava dj. Useissa paikoissa oli trubaduuri tai bändi. Neljän luvan sai ”varustelu- ja palvelutasoltaan erityisen hyvätasoinen” viihderavintola jonka viihdeohjelma oli tasokasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 2. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 3. Tenniskentät vihdoin käytössä Meilahdessa – viisi uutta kenttää
 4. Länsi-Helsinkiin rakennetaan tänä kesänä urbaaneja nuotiopaikkoja – niiden myötä saattaa syntyä uusi työpaikka: kiertävä kipinämikko
 5. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 6. Itäkeskuksen uimahalli auki maanantaina – vain tämä määrä pääsee kerralla polskimaan
 7. Täydellinen parsa syntyy näppituntumalla
 8. Kävelykeskustan laajeneminen tulee Helsingissä pian uuteen käsittelyyn – aikaisemmat käänteet saivat päättäjissä aikaan ilmiriidan
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. Helsingin uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo sai valtiolta 60 miljoonan euron tuen – kaupungilta odotetaan vastaavansuuruista pääomitusta
 11. T24: Sähköinen resepti toimii vihdoin Suomenlahden molemmin puolin – Virossa kirjoitettu resepti toimii Suomessa ja Suomessa kirjoitettu Virossa
 12. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 13. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 14. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 2. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 3. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. "Pyöräilijät hipovat ihan hihaa" – Vilkkaalla sillalla turvaväleistä ei ole tietoakaan, arkkitehdin mukaan moni paikka pitäisi Helsingissä suunnitella uusiksi
 9. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 10. Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi
 11. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 12. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 13. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 14. Kuntavaaleissa luvassa kiivas kamppailu suurimman puolueen paikasta – "Helsingissä on tehty aika vasemmistoliittolaista politiikkaa"
 15. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.