"Kaikille riittäisi Helsingissä töitä" – Miksi yhä useampi maahanmuuttaja saa toimeentulotukea? Pyysimme 4 eri arviota

MAAHANMUUTTAJAT Yhä useampi pääkaupunkiseudulla asuva vieraskielinen hakee toimeentulotukea Kelasta samaan aikaan kun avoimia työpaikkoja olisi tarjolla yhä enemmän. Pyysimme neljä arviota.

Kai Jauhiainen

–Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista ratkaisua.

Näin kommentoi Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela tilastoja, joiden mukaan Kelan perustoimeentulotuen saajista pääkaupunkiseudulla jo joka kolmas on vieraskielinen

Helsingissä 31,3 prosenttia toimeentulotukipäätöksistä koski viime vuonna ihmisiä, joilla on muu äidinkieli kuin suomi tai ruotsi. Vieraskielisten osuus helsinkiläisistä on 13,5 prosenttia.

Samaan aikaan pääkaupunkiseutu kärsii työttömyydestä ja työvoimapulasta.

–Kaikille riittäisi Helsingissä töitä. Järjestelmä pitäisi muuttaa sellaiseksi, että kaikenlaisen työn vastaanottaminen olisi kannattavaa. Nyt asumiskustannukset ovat Helsingissä niin korkeat, että pienipalkkaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottaminen ei aina kannata kun tuillakin pärjää. Tätä järjestelmää pitäisi uudistaa kannustavammaksi, katsoo Haahtela.

Samointyövoiman liikkumista työn perässä pitäisi helpottaa.

–Nämä uudistukset koskisivat niin maahanmuuttajia kuin kantaväestöäkin.

Uudistukset koskisivat niin maahanmuuttajia kuin kantaväestöäkin."

Haahtelan mukaan osalla pääkaupunkiseudun maahanmuuttajista on erinomaiset valmiudet ja koulutus työelämään ja kolmasosa uusista yrityksistä on maahanmuuttajien perustamia. Osalla koulutus ja työkokemus ovat olemattomia ja kielitaitokin takkuilee.

–Erot maahanmuuttajien kesken ovat todella isoja.

Suomi on tehnyt karhunpalveluksen pitämällä turvapaikanhakijat toimettomina vastaanottokeskuksissa.

–Siellä nuoret miehet ovat toimettomina odottaneet päätöstä useamman vuoden. Ne, jotka saavat jäädä Suomeen, ovat ehkä jo oppineet, että järjestelmä pitää huolta. Ei se olisi liikaa maksanut jos turvanpaikanhakijat olisivat saaneet koulutusta tai olisivat voineet tehdä jotain työtä odotellessaan, ihmettelee Haahtela.

Kun virolaiset rakennusmiehet jäävät työttömiksi, he eivät jää Suomeen."

Yksi paljon ulkomaalaisia työllistävä toimiala on rakennusala, mutta se ei Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhosen mukaan näy toimeentulotukitilastoissa.

–Kun virolaiset tai venäläiset rakennusmiehet jäävät työttömiksi, he eivät jää Suomeen. He palaavat kotimaahansa odottamaan, että töitä taas tulee.

Rakennusliiton osasto 7 on tarkoitettu vain vieraskielisille. Jäseniä on noin 3000.

– Missään muussa Rakennusliiton osastossa ei ole yhä vähän työttömiä, kertoo Korhonen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on halunnut avata lisää työmarkkinoita ulkomaalaisille työvoimapulaan vedoten. Korhonen ei väitteitä usko.

–Ei ole mitään työvoimapulaa. Kyllä rakennusalan yritykset saavat työvoimaa, jos ne maksavat kohtuupalkkaa. Vaan kun pitäisi maksaa 15 euroa tunnissa ja ollaan valmiita maksamaan viisi euroa, niin pitää katsoa peiliin jos ei työvoimaa löydy.

Korhosen mukaan Suomessa noin 4 000 rakennusalalle valmistuvasta nuoresta vain osa saa töitä heti valmistuttuaan. Sekin kertoo siitä, että töitä on.

–Rakennusalaan kuuluu se, että välillä kaikki rakentavat yhtä aikaa ja sitten on hiljaista. Yritysten pitäisi pitää huolta henkilökunnastaan niin kyllä silloin väkeä löytyy tasaisemmin.

Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Karin mukaan työvoimapula on todellinen.

Työttömistä ei taida työvoimapulaan olla helpotusta."

–Työttömistä ei taida työvoimapulaan olla helpotusta, sillä heitä on nyt alalla ennätyksellisen vähän. Ratkaisu löytyy siitä että yhä useampi ammattikouluun menevä opiskelisi loppuun asti ja aloittaisi sitten työt alalla, arvioi Kari.

EK:n asiantuntijan Mikko Räsäsen mukaan etenkin turvapaikkaprosessin kautta Suomeen tulleiden kohdalla ongelmana on se, että vaikka heillä olisi hyväkin koulutus ja työhistoria takanaan, ei siitä ole hyötyä työnhaussa Suomessa.

Uudenlaisia projekteja on kehitteillä.

Työnantaja haluaa varmuuden osaamisesta."

–Työnantaja haluaa varmuuden osaamisesta. Mielenkiintoisessa Hankenin kokeilussa maahanmuuttaja kävi läpi ohjelman, jossa vierailtiin myös yrityksissä ja ohjelman lopuksi hän sai todistuksen valmiuksistaan. Se on konkreettinen väline työnhaussa, kertoo Räsänen.

Vastaanottokeskuksissa kannattaisi Räsäsen mukaan järjestää erilaisia aktiviteetteja.

– Varsinainen kotouttamiskoulutus tulee kuitenkin suunnata heille, jotka saavat myönteisen turvapaikkapäätöksen ja jäävät Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 10. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.