Korotus jopa 900 prosenttia – taistelu tonttivuokrista leviää nyt Espooseen

ASUMINEN Helsingissä tonttivuokrien kovan hinnankorotukset ovat närkästyttäneet jo vuosien ajan. Nyt sama vääntö on edessä Espoossa.

Helsingissä on jo useita vuosia käyty kiivasta kansalaiskeskustelua kaupungin ja muiden maanomistajien tekemistä isoista asuintonttivuokrien korotuksesta.

Nyt sama keskustelu leviää Espooseen, ja ensimmäiset omakotitalotonttien vuokrakorotukset ovat edessä Laaksolahden Veinissä.

Paikallinen asukas Juha Kukka vetää Veinin omakotiyhdistyksen neuvottelukuntaa, joka pyrkii saamaan korotukset kohtuulliselle tasolle keskustelemalla kaupungin kanssa.

– Virkamiesten lisäksi olemme esittäneet näkemyksiämme poliitikoille siinä toivossa, että kaupungin esitystä järkeistettäisiin, Kukka toteaa.

Korotukset koskevat 66 tonttia, joiden vuokrasopimukset ovat peräisin vuodelta 1972. Sopimukset päättyvät vuoden 2021 lopussa, jonka jälkeen vuokra nousisi asteittain.

Kooltaan 560–700-neliöisten tonttien vuosivuokrat ovat nyt vähän yli tai alle 600 euroa.

– Totta kai ymmärrämme, että nykyinen vuokra ei ole kallis, mutta tontit on aikanaan vuokrattu muun muassa pienituloisille lapsiperheille, Kukka huomauttaa.

Tonteilla on myös käyttämätöntä rakennusoikeutta, jota ei käytännössä voi hyödyntää.

Osassa Veinin taloja asuu vielä alkuperäisiä asukkaita, jotka ovat nyt eläkeläisiä. Iso vuokrankorotus voi olla heille liikaa.

Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsitteli vuokrankorotuksia viime maanantaina. Esityksen mukaan pienimpien tonttien vuokra olisi noussut 5 600 euroon ja suurimpien 6 480 euroon vuodessa. Vuokra olisi siten ollut neljä prosenttia tonttien arvosta.

Se tarkoittaisi jopa 900 prosentin korotuksia nykytasoon verrattuna.

Jaosto palautti esityksen kuitenkin uudelleen valmisteltavaksi.

– Evästimme, että neuvotteluissa on löydyttävä kohtuullisempi ratkaisu. Veini on poikkeuksellinen alue, jolla on poikkeuksellinen historia ja paljon erityispiirteitä. Muiden alueiden vuokratontit katsotaan sitten myöhemmin, selvittää jaoston puheenjohtaja Markku Markkula (kok.)

Markkulan mukaan vuokrissa tulee huomioida myös se, että vaikka rakennusoikeutta onkin jäljellä, asuntoja ei juurikaan voi laajentaa. Jo rakennetun tontin arvoa ei myöskään voi verrata tonttiin, jolle ostaja saa rakentaa mieleisensä talon.

Epätietoisuus tulevasta on Kukan mukaan vaikuttanut jo alueen asuntokauppaankin.

– Taloja on ollut myynnissä, mutta kauppa ei ole vetänyt. Ostajaehdokkaita arveluttaa tietenkin sekin, että tontit on arvotettu melko kalliiksi, Kukka selvittää.

Tonttivuokrat kallistuvat tulevina vuosina muuallakin Espoossa, mutta Veini on ensimmäinen, jossa 50 vuodeksi tehdyt vuokrasopimukset raukeavat.

– Se on myös suurin alue. Muualla vastaavia sopimuksia on vähemmän ja niihin kuuluu omakotitalojen lisäksi kerrostalojakin, selvittää teknisen toimen johtaja Olli Isotalo

Korotus on suuri, mutta se johtuu Isotalon mukaan siitä, että elinkustannusindeksiin sidotut vuokrat ovat laahanneet markkinavuokrien perässä. Sama ongelma vaivaa esimerkiksi Helsingissä.

Vuokralaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti, katsoo Isotalo, mutta ketään ei ole tarkoitus ajaa nurkkaan.

– Uskon, että saamme neuvottelemalla jatkettua vuokrasopimuksia.

Veinissä määritellään Isotalon mukaan myös yleisiä periaatteita, joilla jatkosopimuksia hiotaan myöhemmin muilla alueilla.

– Numerot eivät välttämättä ole joka paikassa samat. Yksityiskohdiltaan kovin erilaisia sopimuksia ei kuitenkaan voida tehdä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut