Messias-oratorio koskettaa vuosisatojen jälkeen – "Hyvästä musiikista löytää aina jotain uutta"

KULTTUURI Händelin Messias-oratoriossa kiteytyvät kristinuskon keskeiset asiat.

Viva Voxin ja Navichoruksen yhteisharjoitus Soukan kappelissa. Kuoronjohtaja Seppo Murto hioo Messias-oratoriota esityskuntoon kuorojen kanssa. Hans-Christian Daniel

Anneli Tuominen-Halomo

Säveltäjä Georg Friedrich HändelinMessias-oratorio kuuluu pääsiäisen aikaan. Händel muutteli teosta useita kertoja lisäillen osioita ja muutellen soitinnusta eri esityksiä varten. Nykyajan kapellimestarit joutuvat tekemään valintoja erilaisten mahdollisuuksien välillä.

Kapellimestari, kuoronjohtaja Seppo Murto kertoo valinneensa esitettäväksi "tavanomaisen version muutamin maustein". Perusrakenne on se, joka pysyy ja joka on ihmisille tärkeä.

Murto laskee johtaneensa vuosien varrella Händelin Messias-oratorion 8 tai 9 kertaa. Jokainen esitys on kuitenkin uniikki.

Itse teos valmistui jo 1741.

–Jokainen kerta on uusi ja erilainen haaste, koska kuoro, solistit ja soittajat vaihtuvat.

–Hyvälle musiikille on ominaista se, että siitä löytää aina jotain uutta ja uusia sävyjä. Valmis esitys syntyy yhteispelistä ja vuorovaikutuksesta, Murto sanoo.

Hänen mukaansa aikaa produktion harjoitteluun ei ole koskaan liikaa ja harvoin edes tarpeeksi. Kuorossa on aina laulajia, jotka laulavat teoksen ensimmäistä kertaa ja niitä, jotka ovat esittäneet sen jo monta kertaa.

–Ne, jotka ovat laulaneet vähemmän, joutuvat tekemään enemmän töitä itsekseen.

Viime kesänä Seppo Murto johti Händelin Messias-oratorion Helsingissä Senaatintorilla ja kuorossa oli noin tuhat laulajaa.

–Maailmalla oratoriota on esitetty jopa monen tuhannen laulajan voimin, mutta olen kuullut myös kvartetin esittämän version ja sekin toimii.

Oratorion librettona ovat pääsääntöisesti Vanhasta Testamentista poimitut Raamatun tekstit. Librettoon on valittu jakeita, joissa painotetaan kristinuskon erityisiä ydinkohtia.

Koska teksti koostuu vain raamatullisista teksteistä, teoksessa ei ole erillisiä kertojahahmoja toisin kuin Händelin useimmissa oratorioissa.

Libreton ensimmäisessä osassa käsitellään ensin Messiasta koskevia ennustuksia, sitten hänen syntymäänsä ja lopuksi hänen tekemiään ihmeitä.

Toisessa osassa kuvataan messiaan ristinkuolemaa, ylösnousemusta, evankeliumin julistusta sekä maailman reaktiota sanomaan.

Teoksen kolmas ja viimeinen osa käsittelee tuomiopäivää sekä kuoleman ja synnin voittamista.

Teoksen tunnetuin kohta on toisen osan päättävä ”halleluja”-kuoro, joka on taidemusiikin historian tunnetuimpia sävelmiä. Se esitetään usein myös erillisenä.

Vaikka teos sävellettiin alun perin esitettäväksi pääsiäisenä, sitä esitetään nykyään erityisesti adventin aikana. Teoksesta saatetaan myös esittää ajankohtaan sopivia osia adventin tai pääsiäisen aikaan.

Messias-oratorio

Händelin Messias-oratorio kuullaan Espoonlahden kirkossa 23.3. kello 18 ja Helsingin tuomiokirkossa 25.3. kello 18.

Teoksen kesto on yhteensä noin 140 minuuttia.

Solisteina laulavat Inka Kinnunen (sopraano) ja Laura Murto (sopraano) Katariina Heikkilä (altto) Heikki Rainio (tenori) ja Elja Puukko (baritoni).

Kuoroina Navichorus ja Viva-Vox kamarikuorot sekä Helsingin oratorio-orkesteri.

Kapellimestarina Seppo Murto.

Liput 20/15 tuntia ennen ovelta sekä www.lippu.fi

Händel sävelsi Messias-oratorion vuonna 1741.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 2. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 3. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 10. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 11. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 12. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 13. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 14. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 15. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.