Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki selvitti kaupungin vuokra-asunnossa asuvien tulotasoa – omistusasunnossa asuvien tulot kaksinkertaiset

Kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja –tilastot -yksikkö on selvittänyt Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa asuvien tulotasoa, jotta nähtäisiin, asuuko Helsingin ara-asunnoissa pääosin sen tyyppistä väestöä, jolle markkinavuokratasoa edullisemmat vuokra-asunnot on tarkoitettu.

Tarkastelussa ilmeni, että kaupungin vuokra-asuntojen asukkaat vastaavat asukasvalinnan kriteereitä, sillä vain viisi prosenttia asuntokunnista ylittää määritellyn ara-tulorajan mukaisen tulotason. Hallitus määräsi tuettuihin vuokra-asuntoihin tulorajat 2017 alusta, mutta ne poistettiin jo 1. maaliskuuta tänä vuonna. Käytännössä suurituloisia ei kuitenkaan asuntoihin ole otettu ennenkään, koska asunnot jaetaan kiireellisyyden perusteella, mihin vaikuttaa muun muassa hakijan varallisuus.

Helsingissä on yhteensä 67 000 ara-vuokra-asuntoa ja niissä asuu 133000 asukasta, mikä on viidesosa helsinkiläisistä.

Ara-asunnoissa asuvat helsinkiläiset ovat selvästi pienituloisempia kuin muissa asunnoissa asuvat. Asuntokuntien kokoon suhteutetut bruttotulot ovat heillä lähes 40 prosenttia ja käytettävissä olevat tulot neljänneksen keskitasoa pienemmät.

Helsinkiläisissä omistusasunnoissa asuvien bruttotulot olivat kaksinkertaiset ara-vuokra-asukkaisiin nähden, ja käytettävissä olevia rahatuloja oli 60 prosenttia enemmän.

Asukasvalinnassa vuonna 2017 käytettyjen tulorajojen ylittäviä asuntokuntia asui kaupungin ara-vuokra-asunnoista vain viisi prosenttia eli 2041 asuntokuntaa, joista lähes kaikki olivat yksinasuvia.