DNA:n, Elisan ja Telian laskettava hintojaan laajakaistabisneksessä – "Hinnanlasku 28–80 prosenttia"

Liian korkeat tukkuhinnat estävät kilpailun laajakaistamarkkinoilla, katsoo Viestintävirasto.

Virasto kertoi torstaina, että se aikoo edistää kilpailua alentamalla teleyritysten perimiä enimmäistukkuhintoja 28–80 prosenttia. Kuitutilaajayhteyksien hintakatto asetetaan DNA Oyj:lle, Elisa Oyj:lle ja Telia Finland Oyj:lle. Uudet enimmäishinnat ovat voimassa seuraavat kolme vuotta.

Päätökset tulevat voimaan kolmen kuukauden kuluttua.

Viestintävirasto on analysoinut Suomen laajakaistamarkkinat ja antanut 21 teleyritystä koskevat huomattavan markkinavoiman (HMV) päätökset.

DNA, Elisa ja Telia vastaavat yhdessä lähes 90 prosentista Suomen tilaajayhteysmarkkinoista.

– Ennakkosääntelyn kohdistaminen vahvimmin näiden yritysten kuituhintoihin tuo suurimmat hyödyt markkinoille ja yhteiskunnalle, sanoo Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa tiedotteessa.

Kuluttajahinnoissaviraston päätös näkynee viiveellä.

Viraston mukaan kaikkien huomattavan markkinavoiman yritysten tulee tarjota säänneltyjä tukkutuotteita toisille teleyrityksille syrjimättömin ja avoimin ehdoin. Velvoitteilla parannetaan jo olemassa olevien verkkojen tehokasta käyttöä.

Kuparitilaajayhteyksien osalta Viestintävirasto keventää sääntelyä. Kupariverkoilla palvellaan edelleen laajaa väestöpohjaa, mutta kysyntä on viraston mukaan vähenemässä, eikä kupariverkkoihin enää investoida kuten aiemmin.

Keventämisen taustalla ovat lisäksi yritysten itsesääntelyyn pohjautuvat sitoumukset pitää kuparitilaajayhteyksien hinnat vakaina myös lähitulevaisuudessa.

Velvollisuuksilla tavoitellaan parempia kilpailumahdollisuuksia laajakaistamarkkinoilla. Kilpailupaine on yleisesti yksi selkeimmistä investointeihin kannustavista syistä.

– Kilpailun pääasiallisena tarkoituksena on edistää valinnanvapautta ja kohtuuhintaisten laajakaistapalvelujen saatavuutta niin kansalaisille kuin yrityksille, painottaa johtaja Johanna Juusela tiedotteessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut