"En voi edes vertailla roomalaista ja napolilaista pizzaa keskenään" – Uusi pizzeria Helsinkiin

Luca Platania. _

Jussi Vehkasalo

Pizzataiteilijaksi tituleerattu Luca Platania avaa maaliskuun loppupuolella Lauttasaareen pääkaupunkiseudun ensimmäisen nimeään kantavan napolilaishenkisen ravintolan.

Pizzeria Luca avautuu 20. maaliskuuta Lauttasaaren kauppakeskus Lauttikseen Pizzariumin tilalle.

Suomalainen voisi ajatella, että pizza kuin pizza."

Platania on Roomasta kotoisin oleva pizzamestari, joka on aiemmin rakentanut kotikaupungilleen tunnusomaisesta levypizzasta suositun Pizzarium-ketjun Suomeen. Hän jatkaa uuden ravintolansa kanssa kutsumustaan tuoda aito artesaanipizzaelämys mahdollisimman monen ulottuville.

Ensimmäinen Pizzeria Luca avattiin Tampereelle viime syksynä.

Pizzeria Luca on Platanian kunnianosoitus maailman ensimmäisestä pizzeriastaan tunnetulle Napolille, jossa pizzaan ja sen nauttimiseen suhtaudutaan eri tavalla kuin Roomassa.

–Pääsimme roomalaistyylisen Pizzariumin kanssa esittelemään suomalaisille sormin syötävän roomalaisen levypizzan, joka alun perin kehitettiin kiireisten kaupunkilaisten evääksi. Nyt pääsen nimikkoravintolassani toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani myös toisenlaisesta, täysin erilaista genreä edustavasta rauhallisesta pizzanautinnosta. Vaikka suomalainen voisi ajatella, että pizza kuin pizza, en voi edes vertailla roomalaista ja napolilaista pizzaa keskenään, täsmentää Platania.

Aitoa napolilaista pizzataikinaa kohotetaan yleensä vain puoli vuorokautta ja pizzan paistoaika korkealämpöisessä puu-uunissa on huomattavan lyhyt, vain minuutin.

–Tämä jättää pizzan mielestäni hieman raskaaksi, minkä vuoksi sovellankin rohkeasti eri koulukuntien oppeja kohottamalla Pizzeria Lucan taikinoita vähintään kolme vuorokautta. Se tuo pohjaan keveyttä ja helpon sulavuuden.”

Perinteikkään puu-uunin sijaan Lauttasaaren Pizzeria Luca saa ensimmäisenä suomalaisravintolana käyttöönsä jopa 480 asteeseen lämpiävän Scugnizzonapoletano-sähköuunin.

Pizzeria Lucan listalta löytyy pizzojen lisäksi myös salaatteja, mutta ravintolan kaikki muut ruoat ovat nivottu Lucan tavaramerkiksi muodostuneeseen, kolme vuorokautta nousseeseen taikinaan ja sen monipuoliseen käyttöön.

Alkupaloiksi tulee tarjolle napolilaisia pizzettoja, eli friteerattuja pikkupizzoja. Jälkiruokaversion pizzettat ovat puolestaan saaneet päälleen Nutella-hunnun. Listalta löytyy myös vegaanipizzoja, luomuviinejä ja cocktaileja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
  2. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
  3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
  4. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
  5. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
  6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
  7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
  8. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
  9. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
  10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
  11. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
  12. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
  13. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
  14. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
  15. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
  2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
  3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
  5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
  6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
  7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
  8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
  10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
  11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
  12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
  13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
  14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
  15. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.