Lääkäri: Keski-ikäisen kannattaisi käydä urologilla tai gynekologilla 3–5 vuoden välein – "Se on ainoa keino vähentää syöpiä"

TERVEYS Naisten olisi tärkeää käydä säännöllisesti gynekologilla, miesten urologilla.

Lääkäri Bernhard Edgren sanoo ihmisen elinkaaren aikana terveydenhuollon palvelujen tarpeen ja saatavuuden suuresti vaihtelevan ikääntymisen myötä.

–Meistä pidetään huolta aina siihen saakka, kun pojat lopettavat asepalveluksensa ja tytöt koulunsa ja kaikki opiskelunsa. Siihen saakka meillä on kohtuullisen hyvä systeemi, saadaan kaikki rokotukset, katsotaan ettei mitään pahempia tauteja ole, ja jos on, ne hoidetaan.

–Voi sanoa karkeasti, että noin 25 ikävuoden jälkeen tapahtuu muutos. Silloin poistutaan lapsuuden- ja nuoruusajan terveydenhuollosta ja mennään työelämään.

–Työelämässä ollaan nykymittapuun mukaan 68 ikävuoteen asti ja siihen asti toimii työterveyshuolto, mutta kun siitä pudotaan pois, jää terveydenhoito omalle vastuulle.

Edgreniä harmittaa keskustelu siitä, että työterveyden piirissä olevat olisivat muka jotenkin erikoisesti etuoikeutettuja.

–Totta kai he ovat etuoikeutettuja, koska he vetävät koko tätä yhteiskuntaa. Jos joku ei hoida heitä, niin sitten alkaa mennä tosi huonosti.

Työterveyden ulkopuolelle jäävät työttömät ja eläkeläiset, jotka ovat terveyskeskusten asiakkaita tai jos on varaa, siirtyvät yksityiselle puolelle asiakkaiksi, kukkaron ja valinnan mukaan.

Gynekologilla käynnit ovat yleensä naisten omalla kontolla.

–Fiksut, asiaa ymmärtävät naiset käyvät gynekologilla ja samalla mammografiassa sekä ultrassa säännöllisin väliajoin.

–Gynekologi hoitaa hyvin suurta terveyden- ja sairaanhoidon osuutta, osittain ehkä tietämättäänkin, mutta kuitenkin tietoisesti ohjaa potilasta eteenpäin ja siksikin on tärkeää, että naiset käyvät gynekologin vastaanotolla säännöllisesti. Sanoisin, että 50 ikävuoteen asti 3–5 vuoden välein ja sen jälkeen parin vuoden välein.

Hän toteaa naisten olevan yleensä tässä aika tunnollisia, toisin kuin miehet. Heitä kun ei lääkäriin hevillä saa.

Edgren sanoo, että miehilläkin on oma vastuu myös omista miesten vaivoista.

–Yleisimmät vaivat liittyvät eturauhasen- ja suolentoimintaan.

–Ne ovat edelleenkin asioita, joista he eivät mielellään puhu. Kuitenkin miesten pitäisi ymmärtää, että jos esimerkiksi virtsaamisessa ilmenee ongelmia olisi viisainta kääntyä lääkärin puoleen pikimmiten.

Edgren pitäisi hyvänä nyrkkisääntönä, että 35–45 -vuotiaat miehet kävisivät 3–5 vuoden välein aina 50 ikävuoteen asti ja sen jälkeen kahden vuoden välein urologilla keskustelemassa näistä asioista ja ottamassa keskeisimmät näytteet ja tukimukset.

–Se on ainoa keino vähentää aivan liian suurta määrää eturauhas- ja munuaissyöpiä, jotka muuten saatetaan todeta liian myöhään.

–Jos hoito saadaan alulle hyvin varhaisessa vaiheessa, mahdollisuus selvitä syövästä pienillä kustannuksilla ja pienellä vaivalla ja toimenpiteillä on suuri. Jos tilanne menee hyvin pahaksi, ja syöpä pääsee leviämään, voi lopputulos olla aika huono.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut