Näin loton jättipotti voi mullistaa parisuhteen – Yksi tuhlasi voittosumman hetkessä, toisen puoliso haki avioeroa lyödäkseen rahoiksi

RAHAPELIT Mies haki avioeroa saadakseen puolet voitosta. Toisen mies hummasi koko potin. Kysely valottaa voittajien arkea.

Yli puolen miljoonan euron suurvoitto voi aiheuttaa kitkaa parisuhteeseen.Yksi voittaja kertoo, että miehen kiinnostus työntekoon lopahti, vaikkei voitolla kustanneta loppuelämää.

Toisen mies haki avioeroa saadakseen puolet voitosta. Kolmannen mies tuhlasi voiton hetkessä.

Nämä ovat poikkeuksia, sillä valtaosalla parisuhde paranee jättipotin myötä.

–Kerroin vaimolle, että kun kerran olemme päättäneet elää yhdessä, on voittokin yhteinen.

Tiedot ilmenevät kaikkien aikojen laajimmasta Veikkauksen suurvoittajakyselystä, johon vastasi 78 pottivoittajaa eli yli puoli miljoonaa euroa saanutta.

Vastaajat kertoivat voitosta vain harvoille. Useampi kuin joka kymmenes jätti kertomatta puolisolleen, ja puolet piti voiton salassa lapsiltaan. Vastauksista ei tosin selviä, kuinka monella on puoliso tai lapsia.

Sisaruksille voitosta uskoutui vajaa puolet, ystäville kolmannes, vain joka kuudes sukulaisille ja yhtä moni työkavereille.

Kaksi kolmesta kokee, ettei kertominen muuttanut toisten suhtautumista voittajaan.

Suurin osa (86 %) ryhtyi sijoittajiksi viimeistään voiton myötä. Rahoja laitettiin osakkeisiin tai rahastoihin.

Lähes yhtä moni auttoi läheisiään. Yksi osti asunnon vanhemmilleen, useimmat tukivat eri tavoin lapsiaan.

Kaksi kolmesta osti uuden auton, joka oli yleisimmin Audi, Mercedes Benz tai Nissan. Seuraavaksi eniten panostettiin matkailuun (60 %) ja velkojen pois maksuun (44 %).

Moni sijoitti asumiseen, kuten uuteen kotiin (44 %), sijoitusasuntoihin (31 %), kotinsa remonttiin (30 %), kesämökkiin (16 %) ja loma-asuntoon ulkomailla (4 %).

Suurvoittajista yli puolet oli vähintään 55-vuotiaita, joten osa ei voittaessaan ollut enää työelämässä. Vastaajista 14 prosenttia lopetti työt ja joka kymmenes piti sapattivapaata.

Kolme neljästä kokee, ettei voitto muuttanut heitä ihmisenä. Valtaosa sanoi, ettei onni tule rahasta mutta että rahahuolien poistuminen leppoistaa elämää.

Vain osa kokee toteuttavansa haaveitaan – niitäkin jalat maassa.

–Olin haaveillut omasta hevosesta.

–Ostin vaimolle hänelle rakkaan lapsuuden kesämökin.

–Ostin itselleni ja äidilleni Chanelin tuotesarjat.

Jollakin on tullut muutama överi ravintolalasku, toinen kuluttaa bensaa ”surutta, mutta ei sikamaisesti”.

Osa koki, että lottovoitto mahdollistaa terveydestä huolehtimisen: voi lopettaa rasittavan työn, ehtii urheilla ja terveysongelmiin saa heti avun yksityislääkäriltä.

–Sanotaan ettei terveyttä saa rahalla, mutta minä sain.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut