Jo lähes 100 ilmoitusta: Poliisit käräyttävät nyt toisiaan ilmiantokanavalla – "Palautetta on annettu muun muassa kannabiksen hajusta poliisin tiloissa"

KANAVA Ilmoituksen esimerkiksi epäilemästään väärinkäytöksestä voi tehdä nimettömästi.

– Emme tietenkään vastusta, ettei epäselvyyksiä poliisissa tutkita, mutta se pelko meillä on, että kun ilmoituksia voi tehdä nimettömästi, joku voi käyttää tätä väärin, sanoo Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Poliisihallitus (Poha) on saanut joulukuussa avattuun sähköiseen ilmoituskanavaansa reilut 90 ilmoitusta.

Poliisien eettinen ilmoituskanava on tarkoitettu poliisien sisäiseen käyttöön. Ilmoituksen esimerkiksi epäilemästään väärinkäytöksestä voi tehdä nimettömästi.

– Ilmoitukset ovat koskeneet muun muassa poliisien liikuntaseteleitä, liikuntavapaata ja some-kirjoituksia. Kirjoituksissa on ollut aika paljon palautetta myös Poliisihallituksen toiminnasta, sanoo poliisiylitarkastaja Janne Paavola

Osa palautteesta on koskenut Smartum-liikuntaedun käyttöä. Poha lakkautti setelien käytön vuodenvaihteessa. Suomen poliisijärjestöjen liitto ry (SPJL) on vastustanut Smartumista luopumista.

Some-kirjoittelua koskeva palaute on liittynyt yksittäisten poliisien kirjoituksiin sosiaalisessa mediassa. Paavola ei lähde erittelemään, minkälaisista kirjoituksista tai edes mistä aihepiiristä kirjoituksissa on ollut kyse.

–Ilmoituksissa on epäilty, että joku on toiminut ohjeiden vastaisesti.

Kyllä tässä näkyy hyvin poliisien hurtti huumori. Ei tätä haudanvakavana nähdä."

Suomen poliisijärjestöjen liitto (SPJL) on suhtautunut kanavan avaamiseen kriittisesti tai ainakin ohjeistukseen ja henkilöstön koulutukseen olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota.

–Meidän pelko on, että kun siellä voi nimettömästi ilmoittaa ja käräyttää kaveria, niin joku käyttää sitä väärin. Henkilöstön pitää osata käyttää kanavaa oikein siksikin, ettei sinne tule sitten näitä ilmoituksia, että toinen on varastanut toisen ketsuppipullon. Olisi tämän järjestelmän lanseeraamisen voinut organisaation sisällä paljon fiksumminkin hoitaa, sanoo liiton puheenjohtaja Jonne Rinne

Rinne on kuullut kanavaa kutsuttavan "kalvilinjaksi". Kalvi tarkoittaa ilmiantajaa, vasikkaa.

–Kyllä tässä näkyy hyvin poliisien hurtti huumori. Ei tätä haudanvakavana nähdä.

–Asia sinänsä on tärkeä, mutta muuttaahan se kulttuuria, jos ilmoituksia tehdään nimettömänä.

Helsingin Uutisten haltuunsa saaman listan mukaan nimetöntä palautetta on annettu myös muun muassa kannabiksen hajusta poliisin tiloissa, omaisuuden häviämisestä jääkaapista, kielenkäytöstä ruokalassa, virka-autojen käytöstä, wc-tilojen siisteydestä sekä poliisimiesten olemuksesta.

Poha on tähän mennessä ottanut ilmoituksista kolme tarkempaan käsittelyyn.

–On haluttu selvittää asiaa hiukan enemmän. Jos asioita halutaan lisäselvittää, kyseiseltä yksiköltä pyydetään lausuntoja. Ilmoitusten käsittelyssä noudatamme hallintolakia, julkisuuslakia ja poliisin laillisuusvalvontaohjetta, Paavola sanoo.

Poliisien tulee noudattaa lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta. Salaisia asiakirjoja ei saa antaa tai jakaa ulkopuolisille.

Myös itse ilmoituskanava on saanut arvostelua osakseen. Jo ennen kanavan avaamista moni poliisi piti sitä arveluttavana. Kanavan pelättiin muodostuvan niin sanottu sisäinen vasikkakanava, jossa poliisit käräyttelevät nimettömästi toisiaan.

– Alkuvaiheessa ilmoituksia tulikin ryppäinä. Nyt homma on jonkun verran rauhoittunut, Paavola sanoo.

Joulukuussa alkaneessa pilotissa on mukana Helsingin poliisilaitos ja keskusrikospoliisi. Kanavan tarkoituksena on Paavolan mukaan osaltaan kohentaa ja ylläpitää poliisin julkisuuskuvaa sekä kansalaisten luottamusta poliisin oman toiminnan valvontaan.

Kanavan käyttöönottaminen juontaa juurensa vuoteen 2011, jolloin sisäministeriön sisäinen tarkastus otti kantaa kanavan tarpeellisuuteen. Vuosina 2012–2013 kanavan käyttöönottoa selviteltiin. Asia nousi uudelleen tapetille, kun sisäministeriön laillisuustarkastuksessa vuonna 2015 edellytettiin toimenpiteitä poliisin sisäisen valvonnan kehittämiseksi.

Poliisihallintoon tulee vuosittain yhteensä noin 600 kantelua talon ulkopuolelta eli kansalaisilta poliisin toiminnasta.

–Suurin osa kanteluista koskee esitutkintaa ja siinä tehtyjä päätöksiä. Esitutkintaa koskevissa kanteluissa kantelija on pääosin ollut tyytymätön siihen, ettei esitutkintaa oltu suoritettu tai että se on päätetty saattamatta asiaa syyteharkintaan. Myös esitutkinnan kesto on ollut usean kantelun aiheena, kertoo Paavola.

Vuoden kestävä pilottijakso

Poliisin eettinen ilmoituskanava otettiin viime joulukuussa pilottikäyttöön keskusrikospoliisissa ja Helsingin poliisilaitoksella.

Kanavaan on tähän mennessä tullut reilut 90 ilmoitusta.

Palautteita käsitellään Poliisihallituksen laillisuusvalvonnassa.

Ilmoituksista kolme on johtanut tarkempaan selvittelyyn.

Aikaisemmin ilmoituksia pystyi tekemään kirjallisesti, mutta nyt myös sähköisesti.

Sähköisen kanavan uskotaan madaltavan ilmoituskynnystä.

Pilottijakso kestää kuluvan vuoden.

Sen jälkeen tehdään päätös, laajennetaanko toiminta valtakunnalliseksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut