"Skandinavian rajuin rockshow ja kuusimetriset lahkeet" – Farkkumuoti ehti vaihtua monesti, mutta Ronski & Exotic on pitänyt linjansa 50 vuotta

MUSIIKKI Ronski & Exotic villitsi kansaa aikana, jolloin Suomi oli todellinen Kekkoslovakia ja kotimainen rock vasta muotoutumassa. Nyt yhtye keikkailee 50-vuotispäivänsä merkeissä.

Tässä he ovat nyt! - alkuperäinen Ronski & Exoticin kitaristi Kaj "Kajje" Lindström, Harry "Ronski" Sjöblom, Kaj "Misteri" Eklund ja Hans "Hate" Sjöblom. Kai Jauhiainen

Kai Jauhiainen

Vuonna 1968 Exotic-yhtye väänsi bluespohjaista rokkia Åminneforsissa nyt puretussa Falletin nuorisotalossa. Sana treeneistä ja bilepaikasta levisi. Paikalle tuli nuoria Karjaalta ja laajemmaltikin.

–Me pelättiin, että tulee liikaa hässäkkää ja me menetetään koko treenikämppä, muistelee vieläkin Åminneforsissa asuva alkuperäinen kitaristi Kaj "Kajje" Lindström

Sana Falletin hyvästä meiningistä levisi Virkkalaan. Falletiin tulivat tutustumaan myös veljekset Harry "Ronski" Sjöblom ja Hans "Hate" Sjöblom Exoticin soitto kulki jo rouheasti, mutta laulupuoli oli heikompaa ja karismaattinen keulahahmo puuttui. Ei puuttunut kauaa.

– Ronski tarttui mikkiin ja se oli siinä. Hän oli pitkä jätkä, josta lähti kova ääni, nauraa Kajje.

Sjöblomin veljeksiä ei oltu iällä pilattu, sillä Hate oli tuolloin vain 13-vuotias ja Ronski oli neljä vuotta vanhempi.

–Hate oli meistä se luontainen ja paras muusikko. Minä opettelin soittamaan, mutta Hatella se oli todella verissä, suitsuttaa Kajje.

1960-luvun lopussa Suomi oli todellinen Kekkoslovakia ja kotimainen rock oli vasta muotoutumassa. Ronski & Exotic treenasi kovasti ja Sjöblomin veljekset tulivat bussilla Virkkalasta Falletiin treeneihin viikoittain.

Kun bändi ei ollut mikään ryyppyremmi, sai se lainaan Karjaan yläasteen avaimetkin bänditouhuihin. Paikallinen kannatus oli kova.

Vuonna 1970 bändi voitti pop-yhtyeiden SM-kisat Lahdessa. Bändi soitti kaksi biisiä, joista toinen oli JoeCockerin "The Letter".

–Kisat olivat lauantaina ja minulla oli rippijuhlat sunnuntaina. Jätkät antoivat pokaalin rippilahjaksi. On se yhä tallessa, kertoo Hate.

Lahkeet olivat kuusi metriä leveät."

Into oli kova. Toki myös imago ja vaatteet olivat tärkeitä.

–Lahkeet olivat kuusi metriä leveät kuten silloin oli tapana, nauraa Ronski.

–Minä suunnittelin ja äitini ompeli vaatteita minulle ja muillekin, säestää Kaj "Misteri" Eklund

Ensimmäiset levyt tehtiin EMI:lle. Vuonna 1975 EMI:n maajohtaja Raimo Henriksson tsekkasi bändin keikan Helsingin Kannelmäessä. Ravintola mainosti keikkaa lehti-ilmoituksessa Skandinavian rajuimmaksi rockshowksi.

Sitten mentiinkin jo Lahteen Microvoxin studioon esikoislevyn äänityksiin. Nykymittapuun mukaan vaatimattoman ja matalan studion katto oli vuorattu äänieristykseksi vaahtomuovilla. Yhdessä kohtaa vaahtomuovia oli vähemmän ja ainoastaan siinä Ronski mahtui seisomaan suorana.

Suosio kasvoi kohisten. Ronski & Exotic ei ollut hittibändi, mutta livebändinä se oli pistämätön ja pettämätön. Miehistönvaihdoksiakin tuli. Kajje lähti viettämään perhe-elämää. Tilalle tuli Olli Pekkola ja samalla nimi vaihtui Ronski Gangiksi. Vuonna 1978 bändi heitti kolmekin keikkaa viikossa ja etenkin Pohjanmaalla suoraviivainen rock puri. Parhaimmillaan bändi kilpaili vuonna 1978 Suomen suosituimman bändin tittelistä.

Suosio tuntui makealta.

–Kun jengi huutaa hurmiossa jo ennen keikkaa, niin kyllä siinä kieltämättä hyvä fiilis tulee, myöntää Ronski.

Vuonna 1984 bändi jäi tauolle, mutta teki teki paluun keikka-areenoille 1990-luvulle tultaessa. 2000-luvun alusta alkaen bändi on tehnyt muutamia keikkoja vuosittain. Viimeisimmän levyn "The Elevens" Ronski Gang teki vuonna 2011. Viime vuonna Ronski & Exotic teki alkuperäiskokoonpanossaan keikan Hangossa.

Tänä vuonna Exoticin perustamisesta Åminneforsin nuorisotalolla tulee kuluneeksi 50 vuotta. Muutamia keikkoja tullaan juhlavuoden puitteissa tekemään. Seuraavaksi bändiä kuullaan pääesiintyjänä 7.7. Pieksämäellä Savon Solmu Beach & Blues Partyssa.

–Bändi treenaa nykyään ainoastaan keikkojen alla, vaikka kyllähän me heitettäisiin vanhat biisit muistista vaikka nytkin, kertoo Misteri.

Bändi on aina pitänyt linjansa eikä ole laskelmoinut trendien perään.

Fanikunta on kuitenkin monipuolistunut.

–Nyt pukuhuoneeseen tulevat nimmareita pyytämään karvaiset miehet kun ennen oli enemmän kauniita naisia, nauraa Ronski.

Esikoislevy vuonna 1975

Ronski & Exotic julkaisi EMI:lle kolme levyä, eli "Ronski & Exotic" vuonna 1975, "Here We Come" vuonna 1976 ja "The Rollicking Good Times" vuonna 1977.

Ronski Gangin nimellä tulivat ulos vuonna 1978 EMI:lle "Sold Out" sekä RCA:lle vuonna 1979 "Run Don´t Walk" ja vuonna 1980 "Night Attack". Vuonna 1983 ilmestyi vielä "Rock’n Roll" Le Baron/Bluebird-levymerkille.

Ronski Gangin nykykokoonpanossa ovat Ronskin, Haten ja Misterin lisäksi kitaristit Vesa Kääpä ja Haten poika Carl "Kiffe" Sjöblom sekä taustalaulajana Ronskin tytär Julia Sjöblom

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.