Vapaavuori hutkii suomalaista politiikkaa ja ennustaa maakunta-uudistuksen kaatumista – "Vaaleja ei koskaan järjestetä"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ottaa blogissaan kirpeästi kantaa vallan keskittymiseen suomalaisessa politiikassa.

Hän viittaa poliittisten nuorisojärjestöjen kannanottoon, jonka mukaan ei ole toivottavaa, että samat ihmiset toimivat päättäjinä niin kunnissa, maakunnissa kuin eduskunnassakin.

– On pari muutakin syytä vastustaa tällaista kehitystä. Olen itse toiminut kansanedustajana ja kunnallispolitiikassa. Asioiden hoitaminen on toki mahdollista yhdeltä ja samalta ihmiseltä, mutta raskasta se on. Sen sijaan kolmen tehtävän hoitaminen on mahdotonta, Vapaavuori kertoo.

– Tähän nyt kuitenkin ollaan vauhdilla maata ajamassa. Suomalaisessa vaalijärjestelmässä puolueiden etu on saada tunnetuimmat nimensä ehdolle aina, kun jotain vaaleja järjestetään.

Vapaavuoren mielestä ajankäyttöäkin vaikeampaa voi kuitenkin olla yhteensovittaa lojaliteettivelvoitetta kolmelle eri isännälle.

– En itse koskaan ajautunut tilanteeseen, jossa kunnan – minun tapauksessani Helsingin kaupungin – etu olisi ristiriidassa sen linjan kanssa, jota puolueeni eduskunnassa edusti. Tämä on teoriassa kuitenkin ihan mahdollista, Vapaavuori muistuttaa.

– Eikä pelkästään teoriassa. Useampikin hallituspuolueen edustaja joutuu pian tuskailemaan äänestääkö ryhmäkurisyistä keväällä eduskunnassa sote- ja maakuntauudistuksesta päätettäessä oman kaupunkinsa selkeän edun vastaisesti.

Helsingin pormestari muistuttaa, että kansanedustajan tulee nähdä isompia kokonaisuuksia, eikä asettaa kotipitäjäänsä äänestyksissä etusijalle, mutta jos sama edustaja on tullut valituksi myös kunnanvaltuustoon, ristiriita on jo ilmeinen. Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?

– Edustajille, joiden kotipitäjä sattuu olemaan maan pääkaupunki, intressiristiriita on entistä haastavampi, menestyvä pääkaupunki kun on korostetusti koko maan etu, Vapaavuori palauttaa mieleen.

Vapaavuori ennakoi blogissaan myös, ettei maakuntauudistusta saada vietyä läpi.

– Maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä!

Vapaavuoren mietteistä kertoi ensin Uusi Suomi

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut