Tiesitkö? Monet tutut viherkasvit voivat viedä lemmikkisi hengen – kissanomistaja säikähti pahanpäiväisesti

LEMMIKIT Tässä on tarina kissasta, viherkasvista ja tietämättömästä kissanomistajasta.

Viherkasvit ovat ihania, ja niin ovat kotieläimetkin. Niiden yhdistämisessä täytyy kuitenkin olla varovainen ja tietää kasvien vaikutuksista eläimiin.

Tiesitkö esimerkiksi, että suositut ja tavalliset viherkasvit voivat olla kissoille jopa hengenvaarallisia?

Oma kissani Zelda nauttii viherkasvien varjossa nukkumisesta ja ajoittain niillä leikkimisestäkin. Se myös syö päivittäin kasvia, jota on kehuttu kissoille sopivaksi.

Muutama päivä sitten se leikki lahjaksi saamani valkokukkaisen viherkasvin kanssa. Pian sen jälkeen se oli voipunut eikä syönyt eikä juonut mitään pariin päivään. Vein sen huolissani eläinlääkäriin.

Zeldalla oli kuumetta, ja kuumeen syy jäi aluksi epäselväksi.

Pienen googlaamisen jälkeen lahjaksi saamani kasvi poistui välittömästi viherkasvivalikoimastamme. Kyseessä oli viirivehka (Spathiphyllum spp.), jonka harvinaisena seurauksena voi kissoille olla munuaisvaurio. Sepä säikäytti!

Zeldahan oli hyvinkin iloisena leikkinyt kasvin kukkasella, josta pöllysi siitepölyä. Olisikohan se voinut olla syynä huonovointisuuteen? Ja miten sen voisi todistaa?

Eläinlääkäri Chita Wahlroos, Eläinklinikka Avecsta, minkä verran tällaista kasvimyrkytyksiä kissoilla esiintyy?

– Näitä ei esiinny paljon, koska syy-yhteyttä on vaikea todistaa. Voi olla, että myrkytykset ovat alidiagnosoituja, koska asiayhteyden todistaminen voi olla äärimmäisen haastavaa tai jopa mahdotontakin.

– Kun eläimellä todetaan äkillisesti eli akuutisti kohonneet maksa- tai munuaisarvot, on myrkytys hyvin mahdollinen syy taustalla. Tällöin pohditaan ensimmäiseksi, olisiko lemmikki mahdollisesti päässyt syömään lääkkeitä tai vaikka myrkyllistä kasvia. Liljahan jo tunnetaan vaaralliseksi. Myrkytykset eivät kuitenkaan ole niin tavallisia lemmikin sairastumisen syitä kuin esimerkiksi vierasesineiden syöminen.

– Zeldan kohdalla flunssa on kuitenkin todennäköisempi syy, Wahlroos sanoo.

Kissaperheen huonekasvien valintaan tulee kiinnittää erityisen tarkkaan huomiota. Erityisesti liljamyrkytykset (suvut lilium ja hemerocallis) ovat usein kuolemaan johtavia.

Myrkyn pitoisuus kasvissa vaihtelee, mutta kaikkien osien ja jopa siitepölyn syöminen on vaarallista. Tappava annos saadaan jo alle yhden lehden syömisestä.

Liljojen lisäksi muita myrkyllisiä kasveja ovat kliivia, atsalea, joulutähti, narsissi, hyasintti, sinisade, oleanteri (Nerium oleander), kruunukävykit, palmuvehkat, viirivehkat (Spathiphyllum spp), kallat eli huonevehkat (Zantedeschia spp), köynnösvehkat (Philodendron spp.) ja kirjovehkat (Dieffenbachia spp.).

Keväällä kannattaa muistaa, että ulkokasveista erityisen vaarallisia ovat kielo (Convallaria majalis) sormustinkukka (Digitalis purpurea) silkkiyrtit (Asclepias spp.) merisipuli (Urginea aritima) ja alppiruusut.

Kissat tahtovat syödä ruohoa talvellakin, jolloin sitä ei ole saatavilla. Eläinkaupoissa on myytävänä muutamalla eurolla kissoille sopivaa ruohoa, jota voi itse kasvattaa ympäri vuoden.

Kissanruoho on hyödyllinen lisäravinto erityisesti sisäkissoille. Kissanruoho tukee ruoansulatusta ja kuljettaa kissan nielemiä karvoja ulos suolistosta eli ehkäisee karvapallojen syntymistä.

Kissanruoho myös säästää viherkasvit tuhoilta.

Tappavan myrkylliset kasvit kissalle:

Liljat (Lilium, hemerocallis) ­ kaikki kasvinosat

Liljapuut (Cordyline)

Traakkipuu (Dracaena)

Atsalea (Rhododendron)

Oleanteri (Nerium oleander)

Kielo (Convallaria majalis) ­ myös maljakon vesi

Sormustinkukka (Digitalis purpurea)

Japaninkäpypalmu (Cycas) ­ vaikutus maksaan ja ruuansulatuskanavaan

Palmuvehka (Zamia) ­ vaikutus maksaan ja ruuansulatuskanavaan

Amaryllis ja Jouluruusu (Helleborus spp.)

Viirivehka (Spathiphyllum spp.) ­ harvinaisena seurauksena munuaisvaurio

Kliivia, Tulppaanin ja Narsissin sipulit

Oireina oksentelu, kuolaaminen, huono ruokahalu, venyttely, ripuli sekä kitkerästä mausta tai limakalvoärsytyksestä johtuva väsymys. Oireita voi helpottaa houkuttelemalla kissan juomaan runsaammin.

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)

Rönsylilja (Chlorophytum comosum)

Syklaami (Cyclamen)

Jukkapalmu (Yucca)

Aloe

Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)

Kumipuu (Ficus elastica)

Muratti (Hedera helix)

Lähde: Sympaatti Oy

Oireina suun kipu, nielemisvaikeus, syömättömyys, kuolaaminen, limakalvojen turvotus, oksentelu ja vaisuus. Oireet menevät itsestään ohi ja niitä voi helpottaa huuhtelemalla kissan suuta vedellä sekä tarjoamalla pienen määrän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.

Viirivehka (Spathiphyllum spp.)

Kallat eli Viirivehkat (Zantedeschia spp.)

Köynnösvehkat (Philodendron spp.) ­ esimerkiksi peikonlehti, kultaköynnös, flamingokukat

Kirjovehkat (Dieffenbachia spp.)

Begonia

Hyasintin sipuli (Hyacinthus orientalis)

Lähde: Sympaatti Oy

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut