Äiti suree Kelan linjaa Hesarissa – "Lukiolainen joutuu ottamaan 9100 euroa lainaa"

toimitus

Lukiolaisen äiti kysyy Helsingin Sanomien mielipideosastolla, miksi lukiota käyvän pienituloisen perheen nuoren pitää nostaa iso opintolaina opintojen loppuun saattamiseksi.

Äidin mukaan hänen poikansa on pakko ottaa noin 9 100 euron opintolaina lukion suorittamiseksi.

Syynä on äidin mukaan Kelanlinjaus, jonka mukaan täysi-ikäiselle lukiolaiselle ei myönnetä toimeentulotukea, mikäli opintolainaa ei ole otettu.

Aiemmin osa kunnista saattoi äidin mukaan myöntää lukiolaiselle toimeentulotukea.

Äidin mukaan poika täyttää 18 vuotta tänä vuonna. Kela edellyttää, että hän, kuten muutkin toimeentulotukea saavat, nostaa silloin ensisijaisesti opintolainan lukio-opintonsa loppuun saattamiseksi.

Toimeentulotuen varassa itse elävän äidin mukaan oppilaat joutuvat tilanteessa eriarvoiseen asemaan lukiota. Pojan pitää nostaa laina puolentoista vuoden ajaksi, koska hän tulee täysi-ikäiseksi jo lukion puolivälissä.

– Näinhän käy lukiota käyville monestakin eri syystä. Oppilas voi olla syntynyt heti alkuvuodesta, on jäänyt luokalleen tai on ollut vuoden poissa lukiosta esimerkiksi vaihto-oppilaana.

– Ymmärrän hyvin, että opintolainaa otetaan korkeamman asteen opintoihin, mutta lukiota varten sen ottaminen tuntuu käsittämättömältä. Jos poikani keskeyttäisi lukion, hän alkaisi heti saada uudestaan toimeentulotukea, äiti ihmettelee.

Osa poliitikoista on ehdottanut toisen asteen koulutuksen muuttamista maksuttomaksi.

Lukiolaisten liiton kolme vuotta sitten tekemän laskelman mukaan lukion oppikirjat maksavat koko lukioajalle yhteensä 1 850 euroa.Kierrätyskirjoina samat kirjat tulisivat maksamaan 1230 euroa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut