Ylilääkäri varoittaa älyteknologian vaaroista Susun haastattelussa: Jo tuhannet suomalaiset riippuvaisia

Älyteknologiariippuvuutta on hankala tutkia, kertoo ylilääkäri.

A-Klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki arvioi Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että jopa tuhannet suomalaiset ovat riippuvaisia älyteknologiasta.

Erityisen huolissaan tutkijat ovat lasten ja nuorten alistumisesta älylaitteille. Simojoen mukaan syynä riippuvuuteen eivät ole laitteet itsessään vaan niiden tarjoamat sisällöt. Älylaiteriippuvuutta on hankala tutkia, koska sitä ei voi diagnosoida samalla tavalla kuin esimerkiksi huumeriippuvuutta.

Jutussa ylilääkäri vertaa tilannetta 1960-lukuun, jolloin tupakointi oli sallittua kaikkialla.

– Ei nyt ihmetellä, kun jengi kulkee kännykät kädessä. Mutta voi olla, että 20 vuoden päästä sanotaan, että ei herranjestas, mikä vaihe se oli! hän sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Yleisellä tasolla riippuvuuksilta suojaavia asioita ovat harrastukset ja ihmissuhteet, jotka rajoittavat esimerkiksi netin käyttöä. Riippuvuuksille altistavat ja niiltä suojaavat tekijät ovat kuitenkin yksilöllisiä. Pitkäaikainen altistuminen voi pahentaa riippuvuutta, jos syynä sen aloittamiselle oli esimerkiksi yksinäisyys.

– Jos jokainen pelaisi kymmenen tuntia putkeen, se tuottaisi kaikille tietynlaista koukuttumista, sanoo Simojoki Sunnuntaisuomalaiselle.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut