Helsinkiläisäidin järkytys: 550 euron vuokra on liian kallis Kelalle – "Pitää hankkia kohtuullisempi asunto"

Yhteiskunnan tuet ja Kelan päätökset ovat jälleen tapetilla. HU kertoi aiemmin miehestä, jolta Kela vaati muuttamista halvempaan yksiöön Helsingissä.

Nyt helsinkiläinen Varpu Vikman kertoo, että Kela vaatii häntä muuttamaan 6-vuotiaan lapsensa kanssa huokeampaan asuntoon.

–Kela haluaa maksaa minulle melkein kolme kertaa enemmän tukia! Vikman ihmettelee julkisessa päivityksessään Facebookissa.

Kyse on siitä, että Vikman asuu lapsensa kanssa yhteisössä, jossa on yhteensä neljä äitiä, neljä lasta ja yksi isä.

– Lapset ja vanhemmat saavat seuraa ja apua toisistaan. Itse olen vielä yksinhuoltaja toisen äidin kanssa, joten seura ja apu on korvaamatonta.

Vikman kertoo Helsingin Uutisille, että yhteisön asukkailla on kaikilla omat vuokrasopimukset. Kela kuitenkin tulkitsee kommuunin eri tavoin toimeentulotukea laskettaessa.

–Sain Kelasta viestin, että minulla on kesäkuuhun asti aikaa hankkia kohtuullisemman hintainen asunto. Vuokrani on nyt 550 euroa. Eli halpa minulle ja lapselle Helsingissä, Vikman toteaa.

Hän kertoo luulleensa viestiä väärinkäsitykseksi, joka oikaistaan Kelassa.

–Soitin ja vastaus oli tiukka. Jos en löydä "kohtuullisempaa" asuntoa parissa kuukaudessa tukeni laskee 300 euroa. Katsotaan, että minulle on annettu tarpeeksi aikaa löytää kämppä. Minulle kohtuulliseksi vuokraksi katsotaan lapsen kanssa 361 euroa yhteisössä ja 9 ihmisen kohtuuvuokraksi katsotaan noin 1 600 euroa. Mistä löytää 9 huoneen asunnon 1600 eurolla Helsingissä? nainen kummastelee.

Hän kertoo asuvansa 160-neliöisessä omakotitalossa Helsingissä. Nyt Kelan mukaan hänen vuokransa lapsen kanssa saisi siis olla vain 361 euroa kuussa.

Kela perustelee asiaa verkkosivuillaan siten, että jos ruokakunnan kanssa samassa asunnossa asuu henkilöitä, jotka eivät kuulu ruokakuntaan, asumismenot jaetaan ruokakuntaan kuuluvien ja muiden asunnossa asuvien henkilöiden kesken.

Vikmanin mukaan byrokratia voi johtaa siihen, että tukieuroja kuluu enemmän.

–Tässä on vielä hauskempaa se, että virkailija katsoi minulle kaksin lapsen kanssa asuessa kohtuuvuokraksi 800 euroa, johon saan täydet tuet. Ja ovat valmiita maksamaan yli puolet enemmän tukia, jos löydän kalliimman asunnon yksin, Vikman kummastelee.

–Sen sijaan Kela ei halua tukea yksineläjien, lapsiperheiden, yksinhuoltajien ja lasten yhdessä asumista, jossa kaikki auttavat toisiaan.

Vikman aikoo valittaa päätöksestä, vaikka epäilee, ettei se johda toivottuun tulokseen.

Yksiöön hän ei haluaisi muuttaa.

– Näin on halvempi vuokra, isompi talo ja ennen kaikkea muiden vanhempien tuki, Vikman toteaa.

Päivitys 28.2: korjattu asumistuki toimeentulotueksi.

Lue myös: Kela myöntää virheen 550e/kk vuokralaskelmassa – "Lasten ei voida edellyttää maksavan asumisesta"

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut